Радіоактивний Ленін і "ручний" лис: зона ЧАЕС "обростає" туристичними візитівками

Радіоактивний Ленін і "ручний" лис: зона ЧАЕС "обростає" туристичними візитівками

Фото: vk.com/almalife Детальніше читайте на УНІАН: http://www.unian.ua/world/1609346-u-stolitsi-kazahstanu-stalasya-silna-pojeja-v-budivli-biznes-tsentru-video.html

Подорожі в Чорнобиль стають із року в рік усе більш популярними.

Цього року у Чорнобиль приїхали на екскурсію туристи із 86 країн світу – за перші півроку Прип'ять відвідало понад 20 тисяч туристів. Місто-привид, яке і без того повне міфів, продовжує народжувати нові легенди, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Гіди показують найболючіші точки зони – туристам лоскочуть нерви дозиметрии, що фіксують дози радіації, в десятки разів вищі за дозволені. Радіація наче заморозила Радянський Союз з його символікою та лозунгами – пам'ятниками Леніну. Для іноземців це все екзотика: Еллі з Великої Британії проінструктована, які місця необхідно оминати, але нехтує підказками заради гарного фото. "Я знаю, що він був одним з радянських вождів. Не дуже добре знаю, що він зробив, але знаю, що це Ленін", - зізнається вона.

ТСН зібрала нові найстрашніші легенди та міфи про Чорнобиль

ТСН зібрала нові найстрашніші легенди та міфи про Чорнобиль

Туристів також вабить унікальність чорнобильської природи, бо майже ніже не побачиш сьогодні коней Пржевальського на волі. Спілкування з дикими тваринами – окрема розвага для відвідувачів зони. Гостинці їм купують на місці – продавчиня Олена навіть має свої застереження щодо годування риб. "Вистачить їм! А то в річку не влізуть", - каже вона.

Лис Семен – місцева зірка, він має сторінку у соцмережах та армію шанувальників, які постійно розміщують його фото та відео. Зазвичай тварина чекає на туристів біля знаку "Прип'ять" і навіть потрапив на чорнобильські сувеніри. Інша візитівка зони відчуження – оглядове колесо, яке ніколи не працювало. Нещодавно польські туристи розмістили відео, як воно рухається – нібито самі його разгойдали. Місцеві сумніваються, бо це надто небезпечна справа.

Працівники переконують: для того, аби у зоні було цікаво, необов'язково щось розгойдувати – провідники й без того покажуть і жахливе, і цікаве. Потрапити сюди можна двома шляхами- офіційно, через турагенство, або разом зі сталкерами. Таким колись був і Кирило, щоправда, виправився і тепер він гід. "За моїми підрахунками, постійних стакерів тут триста чоловік. Несезонних, котрі на один день, з усіма – кілька тисяч назбирається", - зізнається нас.

У шанувальників чорних мандрівок - багатий вибір житла, бо панельні будинку стоятимуть іще довго, а в них є 12 тисяч квартир. Однак це дійсно небезпечно, крім того, що незаконно.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація