Радянський герб з "Батьківщини-матері" не знімають через волю скульптора, а за зірку на Хрещатику вступається Данилко

Радянський герб з "Батьківщини-матері" не знімають через волю скульптора, а за зірку на Хрещатику вступається Данилко

Фото: YouTube

В Україні застиг процес декомунізації

500 тисяч гривень може коштувати демонтаж радянського герба з монумента "Батьківщини-матері" у Києві. Та якщо його замінять чимось надійним та естетичним, сума зросте до 8 мільйонів, порахували експерти. Політики наполягають на декомунізації пам'ятника. Їхні опоненти називають тисячі причин, щоб не робити цього - від технічних до суворого авторського права. З тих же підстав на своїх місцях залишаються десятки комуністичних реліквій у всій Україні, йдеться в ТСН.16.45.

Батьківщина-мати. В народі просто «баба». Більша за американську статую Свободи. Приміщення музею Другої світової війни. Не лише символ Києва. Це символ епохи. Тієї самої, герб якої примостив на щиті скульптор Василь Бородай. Та тепер час декомунізації. Державні діячі збираються очистити щит.

«Під гербом нічого немає. Якщо вирізати герб, то там вийде величезна діра», - каже інженер.

Інститут сталевих конструкцій імені Шимановського. Його інженери керували будівництвом монумента. І лише тут знають, як вирізати шестиметровий радянський герб. Проблем буде дві. Вітер гулятиме всередині статуї. І двотонний шмат сталі, який важко спустити. Але можливо.

Затулити дірку необхідно аркушем такого ж кольору і рельєфу. Та сьогодні про це навіть не думають. А директор музею Іван Ковальчук називає ще дві проблеми. Авторське право – родичі скульптора не погоджуються змінювати витвір. Окрім того, "Батьківщина-мати" охороняється державою. Та й громадськість не вважає демонтаж герба нагальною необхідністю.

Експерти порахували, скільки коштуватиме декомунізація радянського герба з монумента "Батьківщини-матері"

Експерти порахували, скільки коштуватиме декомунізація радянського герба з монумента "Батьківщини-матері"

«713 тисяч відвідувачів в минулому році прийшли до нас. Жодна людина не звернула на це увагу, не акцентувала», - каже директор музею.

Пакет законів загальною назвою «прощавай комунізм» Парламент ухвалив три роки тому. Але виконавці зволікають. І не лише з Батьківщиною. Пам’ятник більшовицькому комдиву Щорсу. За іронією долі, стоїть на перетині з вулицею Петлюри. Народні руки декомунізували лише коня – відрізали ногу.

Арка Дружби народів. Кияни називають її ярмо, бублик або пам’ятник загиблому велосипедисту. Є багато охочих знести і її. З одного боку, вона присвячена подіям Переяславської ради. З іншого – її квапилися спорудити до ювілею СРСР. Єдине, в чому думки зійшлися - естетики Києву Арка не додає.

Час і природні стихії привели у правове поле пам’ятник будьонівцям на Львівщині. Він сам розвалився. А на околицях Дніпра монумент революціонерам. Його потроху декомунізують активісти. Але не мерія.

«Ось мені треба кинути все і займатися пам'ятниками?! У нас купа роботи - вода, каналізація, дороги, мости. Коли у нас буде прийнято рішення про місце парку тоталітарного режиму, всі вони будуть туди звезені і всі любителі комуністичного режиму зможуть ходити, плакати навколо них, або здійснювати якісь обряди», - каже заступник мера міста Михайло Лисенко.

І славнозвісна зірка на Хрещатику. Місцеві жартують: комунізмом тут і не пахне. В будинку живе Вєрка Сердючка і зірку просто переставили з її голови, після Євробачення. Сам Андрій Данилко цю легенду підтримує. Каже: навіть іноземці підходять фотографувати будинок.

«Якщо спробують зняти зірку з цього будинку, мені цікаво буде на це подивитися. Я кістьми ляжу, але вона там буде. Це вже шапка Вєрки Сердючки. Її фінальна частина», - заявляє артист.

Та поки що ніхто не зазіхає. До зірки долізли лише руфери з синьо-жовтою фарбою. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація