Реанімація каральної медицини: психологічна експертиза призначена майже усім полоненим морякам

Реанімація каральної медицини: психологічна експертиза призначена майже усім полоненим морякам

Фото: Associated Press

В Україні побоюються, що когось з полонених моряків можуть відправити на примусове лікування та визнати неосудним.  

Слідче управління ФСБ призначило психіатричну експертизу вже 21 українському полоненому моряку без жодних підстав на це. Також Росія не зверталася до України по медичні довідки моряків. Кремль реанімував каральну медицину, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Дисидент Микола Кунцевич провів дванадцять років у таборах. Перша відсидка за читання антирадянських віршів біля пам'ятника Шевченку. Другий термін було виголошено уже за рукописи, загалом призначено три психіатричні експертизи.

"Сама п'ятихвилинна есперитиза тривала більше трьох годин. Зі мною один лікар розмовляв, згодом другий, згодом в очі світили, згодом укол зробили, знову зі мною розмовляли", - розповідає Кунцевич.

Найбільш небезпечних дисидентів після експертизи відправляли на примусове лікування.

Тридцять років поспіль за радянських часів у лікарні у Дніпрі - єдиній в Україні - застосовували каральну медицину. Сюди потрапляли із діагнозом повільна шизофренія. Саме тут проти власної волі утримували дисидентів, тих, хто на чорне говорив чорне.   

"Довести людину до певного стану, згодом дати йому відійти, щоб зрозумів, що з ним не шуткують, згодом дати відійти, знову співбесіда, згодом, якщо залишаєшся на своій позиції, знову сеанс так би мовити заспокійливих ліків", - розповідає Кунцевич.

Наразі тут утримують психічно хворих, які скоїли злочин. А раніше через цю клініку пройшли тисячі людей, яких згодом визнали здоровими. 

Психіатр Семен Глузман свого часу відсидів, бо визнав генерала Григоренка, який критикував радянську владу, психічно здоровим. Каже, що це просто залякування наших хлопців.  

"Мені здається, що це спроба придавити трошки, змусити злякатися. Путіну головне, щоб вони визнали, що винні, що вони порушили ... не знаю, що вони порушили ... Звинувачення в неосудності навряд чи буде, втім, з огляду на, що це авторитарний режим...", - каже Глузман.

Всі моряки відмовилися від проведення експертизи, але їх робитимуть під примусом, попри те, що українських моряків світ визнав військовополоненими. 

В українському офісі з прав людини побоюються, що когось із моряків усе ж таки після амбулаторної експертизи можуть    відправити на примусове лікування та визнати неосудним.  

"Ми не можемо бути впевнені, що когось якимось чином не примусять до якихось дій, які будуть інтерпретовані не в бік наших віськовополонених або, наприклад, напишуть: "Людина не врівноважена, не контролювала свої дії і могла в одному чи іншому випадку нашкодити Керченському мосту", про який вони так піклуються. Те, що вони напишуть у висновку, ніхто не знає, вони напишуть те, що їм буде потрібно", - стверджує представник Уповноваженого Верховної Ради у справах захисту військовослужбовців Олег Трохименко.

Наступного тижня решті трьом морякам теж повідомлять про експертизу. Повернення до каральної медицини - це зручний спосіб розправи з політичними опонентами.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з Одеси в Бердянськ для створення нової бази ВМС в Азовському морі. Вранці того ж дня російський військовий корабель здійснив таран буксира "Яни Капу" недалеко від Керченської протоки. З екіпажу буксира ніхто не постраждав. Після цього російська сторона заблокувала прохід по Керченській протоці. Українські кораблі простояли біля Керченської протоки до вечора 25 листопада і вирішили повернутися в Одесу. Після початку руху російські прикордонники почали переслідування українські судна, а після застосували зброю, напавши на них. Кораблі були захоплені, а 24 члени екіпажу взяті в полон. Кілька з них отримали поранення під час нападу.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація