Реваншистські сили на місцевому рівні: проросійські активісти на Харківщині блокують роботу сільських громад

Реваншистські сили на місцевому рівні: проросійські активісти на Харківщині блокують роботу сільських громад

Фото: ТСН

Подібні події на Сході відбувались і наприкінці 2013 року.

Ліс поміж селищами Тернова і Введенка на Харківщині  – синонім всього того, що відбувається з місцевими мешканцями.  Гори сміття вздовж стежки, якою ходять люди. В обох селищах стоять такі контейнери для пластикових відходів.

Вивіз сміття коштує 60 гривень на місяць – це менше, ніж найдешевша пляшка горілки. Та люди вперто несуть своє сміття в ліс, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Вся лінія вздовж села – ліс. Вона так виглядає. Це сміттєзвалище росте, росте і росте. Все одно є люди, які викидають сміття і розказують, яка погана місцева влада. За те, що вона нічого не робить.

Це – голова селищної ради Ганна Геращенко. Ми приїхали на Харківщину, щоб познайомитися з цією трохи сумною жіночкою.

"Я розумію рівень несприйняття мене. Тому що ментально ми в принципі різні. Ми перебуваємо на зломі ментальності. І ця платформа десь тут проходить. Тут люди досі думають, що їм хтось щось повинен", - розповідає голова Введенської селищної ради.

На Харківщині активісти борються проти влади сіл, де знаходяться родовища газу

На Харківщині активісти борються проти влади сіл, де знаходяться родовища газу

Ганна з трьома дітьми живе в маленькій квартирі в зовсім непрестижному районі Харкова.  На роботу, в сільраду, вона їздить на машині – немолодому пікапі. Чоловік – програміст, давно працює в Нідерландах, вона з дітьми теж жила там – але, як каже, довго не витримала – набридло пасивне існування.

У цьому селищі живуть її батьки. І саме цей ліс біля їхнього будинку прибрали першим. На свій перший суботник вона змогла зібрати трохи більше десятка людей. Вже потім поставили цей дитячий майданчик.  У 15 році Ганну вибрали головою 5 навколишніх селищ, на яких розповсюджує владу ось ця невеличка будівля – селищна рада. Спочатку я подумав, що це школа – тут купа дітей, на яких ніхто не кричить і не виганяє.

Діти займаються боксом. Їхня команда їздить на змагання до Києва.  Спеціальний клас для занять робототехнікою, де діти самі створюють і програмують роботів. У кімнаті на другому поверсі чиновниця виписує повістки до військкомату. Утім все це звичайне  життя лише здалеку виглядає таким затишним.

Насправді вже кілька років робота місцевого парламенту – селищної ради – активно блокується.

"Відшуковувались будь-які приводи, щоб збурити людей, зірвати сесії. Група активістів, які відвідували сесії кожного дня", - розповіла Геращенко.

"Геращенко їхня головна проблема. Світло, дороги, школи. Вони роблять так, щоб сільська рада не працювала взагалі", - запевняє одна із місцевих депутатів.

Хто ж ці войовничі активісти, які так наполегливо виштовхують з селища неугодну голову? І для чого вони роблять це?

В цьому районі Слобожанщини люди працюють особливо важко – тут чи не в кожному подвір’ї теплиці та парники. Поки були відкриті кордони, огірки та помідори звідси везли прямо в Москву. Найбільша біда місцевих фермерів – війна та закриття ринків збуту.

Бабусі своє селищне керівництво не люблять особливо сильно: "Що вона нам зробила? Ні автобусних зупинок. Ні доріг, нічого немає. Що вона робить - вона податки бере. Скільки доріг зробила - 20 метрів? Вважається, Введенська сільська рада. Вона для Введенки нічого не зробила. Косити біля дворів -а вона тоді за що отримує гроші".

В принципі все те ж ви можете почути про місцеву владу в будь-якому регіоні України. Все, окрім одного. Бо тут неподалік видобувають газ. Ці села знаходяться над найбільшими в Україні родовищами газу. Видобувати його на Харківщині розпочали років 20 тому. У сьогоднішніх умовах газовики мали би платити в місцевий бюджет - розвивати селища та робити дороги - проте ми цього не помітили.  Помітно інше - селян активно налаштовують проти газовиків, лякають екологічними проблемами, зникненням води.  Цей чоловік веде мене до залізничної колії, звідки добре видно найближчу газову вежу.

Його звати Сергій Деньчик і він найбільший місцевий  опонент селищної голови.

"Я не проти її особисто. Я проти тих дій, які вона робить. - А чому ви з нею не домовитеся? - А як я повинен з нею домовлятися.  Я не здатен домовлятися з аферистами, злодіями і іншими пройдисвітами", - запевняє він.

Цей чоловік  - один з тих, хто за власним зізнанням, регулярно зриває сесії сільради. Сергій Деньчик працює охоронцем в Харкові – а ще є одним з 22 депутатів. Він звинувачує Ганну Геращенко  у численних крадіжках, корупції та змові з власниками газовидобувних компаній. За його словами, поліція розслідує 3 кримінальні провадження щодо її діяльності – от тільки справам цим не дають ходу через ніби-то високих покровителів в районі та області.

"Списуються гроші колосальні через сільську раду. За три роки більше ніж півтора мільйона. На всі заяви мене і людей - нуль повний. Їм важливо, щоб через сільраду проходили гроші", - розповідає Деньчик.

Геращенко стверджує, що кримінальні справи засновані на скаргах її ворогів, не підтверджені жодними доказами  і ведуться вже дуже давно. Вона може відповісти за кожну копійку витрат в селі. Проте Деньчик та люди, що допомагають йому, просто не хочуть нічого чути. Сільраду завалюють горами запитів, на тих селищних депутатів, які ще ходять на сесії – все сильніше тиснуть.

"Вони тиснуть, вони обдзвонюють. Особисто мені дзвонили багато разів. Говорили, що скоро, суши сухарі, тебе посадять у в'язницю. Разом з Геращенко", - скаржиться одна із місцевих депутаток.

За словами Геращенко, основна їхня мета – змусити її скласти повноваження.  Можна списати все, про що ми говорили вище, на особистий конфлікт та дрібну місцеву вендетту з бажанням пошантажувати газовиків. Якби не кілька дивних збігів. Харківські активісти розповідають, що подібні процеси відбуваються не лише в цьому селищі.

"Наскільки я чув від громадян з різних громад, вони працюють і по інших громадах. Тобто складається враження, що вони працюють конкретно по району. А не по одній тільки Ганні Геращенко. І свого роду це виглядає як така собі дестабілізація ситуації.  Вони провокують місцевих жителів на зміну законно обраних голів", - розповідає активіст Олександр Сергієнко.

Влітку цього року в сусідньому селищі Есхар сталося резонансне та дивне самогубство місцевого екологічного активіста Миколи Бичка. Микола боровся проти компанії, яка утилізувала  відходи. Всі, з ким я говорив, вважають, що Миколу вбили.

А це – голова селищної ради, колишній колега Ганни Геращенко Анатолій Легкоступ. Він працював на посаді близько 20 років. Та обурена юрба змушує його написати заяву про відставку.

Цікава деталь – в неофіційній розмові тепер вже колишній голова Есхару розповів про залякування та тиск, які почалися ще за півроку до смерті активіста і цих подій.  На депутатів, каже він,  тисли  аж до того, що вони переставали ходити на сесії та не голосували за утеплення шкіл та інші життєво важливі для громади питання. На фото та відео з подій в Есхарі легко помітити тих самих активістів, які зривали сесії та громадські слухання в Терновій.

"Мета цих людей – через дестабілізацію в цьому районі заміна влади до більш лояльних до них. Це відверто неукраїнські активісти – це люди, що активно підтримують і підтримували проросійський напрямок", - зазначає екс-голова сільської ради.

Опоненти в  профілі соцмережі "Однокласники" Сергія Деньчика наробили низку скріншотів із постами на підтримку Новоросії та Антимайдана. Ми вирішили запитати його особисто про всю цю палітру антиукраїнських картинок, які судячи з усього вподобав Сергій.

"Може бути колись я їх ставив, може бути це п'ятнадцятий рік, самі розумієте, зараз вісімнадцятий. А ті дії, які робить наш голова, ті люди, які її кришують, набагато більше завдали шкоди моїй країні Україні, чим я своїми лайками", - запевняє Деньчик.

Частина цих людей відвідує акції безсмертного полку. Дехто – оскаржує в судах укази президента про заборону російських соцмереж "Однокласники" і "ВКонтакте". А дехто – знімає на телефон нашого кореспондента, який записав  це інтерв’ю. Спецслужби не мають до них претензій – як мені неофіційно розповіли, в Харкові є набагато страшніші проросійські активісти.

"Я думаю, що люди просто бояться за своє життя насправді. У Харкові досі багато активістів Євромайдану, досі бояться самі щось казати. Тому що розуміють, що може повернутися ситуація зими 13-14 року", - розповідає Сергієнко.

І наостанок. За неофіційною інформацією, "Укргазвидобування" в цьому році звітує про небачений рівень протестів проти діяльності власних геологорозвідувальних бригад на Харківщині. Таке вже спостерігалося –  в 2013му, перед Євромайданом. Коли тут та на Донбасі починалася боротьба проти видобування в регіоні сланцевого газу. Тоді розігрітих протестами людей дуже просто вдалося втягнути в справжнє криваве протистояння. Тому вочевидь історія селищної голови Ганни Геращенко ще далеко не закінчена.

Станіслав Ясинський

Повʼязані теми:

Наступна публікація