"Реве та стогне" в передсмертних муках: екологи кажуть про загибель Дніпра

"Реве та стогне" в передсмертних муках: екологи кажуть про загибель Дніпра

Фото: wikimedia.org

Найбільша річка країни може перетворитися на суцільне болото.

Гордість і символ України Дніпро цвіте, міліє, заростає та гниє. Екологи попереджають, що ріка втрачає здатність самоочищуватися і це може мати непоправні наслідки, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На Бортницькій станції аерації щоденно збирають до 12 тонн сміття. Вміст сучасних стоків геть інший, ніж 70 років тому, коли звели ці очисні споруди. Біологічний спосіб очистки з навантаженням не справляється. Навіть за офіційними показниками ситуація погіршилася в кількадесят разів. Широке застосування миючих засобів утворює сполуки, котрі не здатні зруйнувати системи очистки. Як наслідок, поєднання азоту з фосфором виливається у Дніпро.

У Мінекології констатують, що станція аерації стала дуже небезпечним забруднювачем води. На ній жодного разу з моменту побудови не очищували скидний канал. Тимчасові завищені норми допустимих скидів перевищуються. Ситуацію мала б виправити реконструкція станції. Однак її немає.

Дніпро на межі: що отруює річку, окрім підприємств

Дніпро на межі: що отруює річку, окрім підприємств

Ті самі проблеми мають Дніпро, Запоріжжя та Херсон. Нездатність видаляти фосфати, нафтопродукти, хімію – все це вбиває річку. Ніде модернізації очисних споруд водоканалу не відбувається. Додаткова проблема – ливнівки у великих містах. По всій країні їх ніхто не чистить – вода з брудом вулиць після дощів стікає у Дніпро. До цього варто додати незаконні врізання підприємств у стічні конструкції.

Забруднень додають автомийки – тільки в столиці їх майже 3 тисячі. А також приватні будинки на берегах, розриті до води поля. Все, чим їх оприскують, дощем несе у річку. "Ми самі наплювали на природу, а тепер природа нам мститься. Раніше ж можна було з річки пити воду, ми ж пили ще в 1940-ві роки! Зараз страшно… Що ми залишаємо правнукам?", - задається питанням рибалка, який уже не ризикує їсти свій вилов – годує ним котів.

Ріка гниє – кажуть екологи. Там, де після створення греблі виникли каскади озер, тепер майже болото. Риба в цій воді задихається. Дніпро замулюється і щороку мілішає на один метр. Береги заростають на 2-3 метри та осипаються. У селі Мозоліївка Полтавської області у воду впав старий цвинтар. П'ять років тому там почали укріплювати берег, але зупинилися. "Неодноразово людськими рештками, черепами вода у футбол грала. Всі гроби, все під водою. Хто їх прибирати буде? Ніхто їх не прибирав", - кажуть місцеві.

Врятувати Дніпро ще можна. Для цього необхідно розчистити дно, змінити систему очистки каналізацій, на зливоскиди встановити локальні очисні системи, заборонити мийні засоби із фосфатами, навести лад із несанкціонованими скидами відходів. І все це слід робити негайно, кажуть екологи. Інакше може бути пізно.

Кореспондент ТСН Тетяна Фруктова

Повʼязані теми:

Наступна публікація