Революція у сфері шкільних підручників: коли вони стануть сучаснішими, а зі сторінок зникнуть помилки

Революція у сфері шкільних підручників: коли вони стануть сучаснішими, а зі сторінок зникнуть помилки

Навчальна література проходитиме антидискримінаційну перевірку.

Революція у сфері шкільних підручників: депутати беруться переглядати вимоги до якості шкільних книжок. Зі сторінок мають зникнути не лише помилки, але й картинки, до яких звикло не одне покоління.

Чому так звані правильні підручники важливі для якості навчання і як їх зробити цікавими для самих дітей - у сюжеті Сніданку з 1+1.

Резонанс у спільноті "Батьки-SOS" викликала публікація, де Монатік із Дорофеєвою поряд із Шевченком із Українкою. Так у навчальному зошиті другокласникам класникам пропонують назвати відомих українців. В іншому підручнику, щоб послухати, як співає сойка, треба навести на QR-код, а він відкриває сторінку російською мовою. 

Усе це під грифом Міносвіти України - неточності та помилки на сторінках, а також підручники, за якими діти не хочуть вчитися, батьки та вчителі виявляють постійно. "Починаючи від скандальної історії 12/2=2, механічна одруківка і закінчуючи плагіатом. Найчастіше списують з російських підручників", - каже Іванна Коберник, співзасновниця ГО "Смарт освіта".

Підручники, з виявленими помилками та огріхами, не вилучають. У "Фейсбуці" батьки створили цілу спільноту, де публікують нісенітниці зі сторінок навчальної літератури. "Я рік жила в США зі своїм сином. Він рік ходив там до школи. У матеріалах там були герої з коміксів, фільмів. Там було те, що співпадає з життям, яке нас оточує. А зараз в Україні: посіяли пшеницю, скосили. Діти мають про це знати, але не весь підручник має бути про це", - вважає народна депутатка України, мама другокласника Інна Совсун.

Щоб такі підручники з’явилися в українських школярів, депутати мають ухвалити закон. Документ встановить проходження незалежної експертизи і лише тоді, нові шкільні посібники йтимуть до рук учнів. Перевірятимуть і старі. "У батьків має бути право звернутися зі скаргою, щоб віддали той підручник на експертизу. Цей підручник не можна буде використовувати в навчальному процесі", - розповіла Совсун.

Крім того, навчальна література проходитиме антидискримінаційну перевірку. "Не можна зображати бабусю тільки в фартуху, а тата тільки з газетою і в гарному костюмі, а маму в халаті з пилосом. Треба, щоб в підручниках були представники нацменшин, діти з особливими освітніми потребами", - наголошує Іванна Коберник. 
 
На першому етапі хочуть покращити якість підручників, а потім візьмуться за додаткові матеріали. Зокрема, навчальні зошити, які зараз купують за гроші батьків і є напівзаконними.

Повʼязані теми:

Наступна публікація