"Революційна історія для нашої медицини": у МОЗ повідомили, коли в Україні запустять електронні лікарняні

"Революційна історія для нашої медицини": у МОЗ повідомили, коли в Україні запустять електронні лікарняні

Фото: pixabay.com

В Україні також діятимуть електронні медвисновки в системі eHealth.

Запуск електронних лікарняних в Україні, які мають значно економити час, буде відбуватися в два етапи. Зараз Міністерство охорони здоров'я на базі сервісу Пенсійного фонду запускає їх у тестовому режимі.  

Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я Ярослав Кучер під час брифінгу 9 липня.

"В електронній системі охорони здоров'я наразі розробляється базовий функціонал електронних медичних висновків. Це скоротить час і дозволить далі працювати з цією інформацією. Одне з таких висновків - тимчасові листки непрацездатності (лікарняні)... Це революційна історія для нашої медицини, тому що всі ці медичні висновки, які зараз отримуються у паперовій формі, у майбутньому мають бути в електронному вигляді", - розповів Кучер.

Він розповів, що поки триває підготовка до переходу на електроні лікарняні, зокрема розробляються необхідні нормативні акти. Запускати е-лікарняні мають намір у два етапи.

Перша модель проєкту діятиме на базі Пенсійного фонду, де лікар, за допомогою електронного підпису може вносити інформацію про пацієнта щодо його тимчасової непрацездатності. Далі ця інформація має автоматично передаватися всім необхідним службам.

"Перевага в тому, що це вже розроблено, немає додаткового навантаження на основний компонент eHealth, і це дозволить запустити електронні лікарняні до кінця літа", - зазначив заступник міністра.

За його словами, паралельно триває розробка другої моделі, яка полягає у тому, що лікар зможе вписувати дані у медичній базі eHealth. Друга модель, за його словами, почне роботу на початку 2021 року.  

"Для підприємств обидві системи дозволять істотно економити час", - сказав заступник голови МОЗ.

Кучер у своєму Facebook уточнив, що лікарі та медзаклади, які хочуть протестувати систему, можуть зареєструватися до 15:00 10 липня.

Як повідомлялося раніше, в Україні розширили перелік причин тимчасової непрацездатності ізоляцією від COVID-19. Її оплачуватимуть як лікарняний. За відповідними лікарняними листками Фонд соцстраху здійснить компенсацію 50% втраченого заробітку незалежно від тривалості страхового стажу, починаючи з шостого дня непрацездатності, а перші 5 днів фінансує роботодавець.

Як оформити лікарняний у зв’язку з COVID-19: правила та обмеження

Як оформити лікарняний у зв’язку з COVID-19: правила та обмеження

Повʼязані теми:

Наступна публікація