Річка Боржава на Закарпатті перетворилася на смітник: чому від непотребу страждають за кордоном

Річка Боржава на Закарпатті перетворилася на смітник: чому від непотребу страждають за кордоном

Фото: Управління ДСНС України у Закарпатській області

Боржава впадає у Тису, яка протікає через Угорщину. 

Річка Боржава на Закарпатті перетворилася на смітник. Люди скидають у річку мотлох, той стає впоперек і зупиняє течію. Від українського сміття страждають і за кордоном, бо Боржава впадає у Тису, яка протікає через Угорщину. 

Як розчищають сімттєвий затор -  у сюжеті ТСН.19:30.

Річка Боржава вона нагадує не водойму, а сміттєзвалище. Тут деревина, пакети, сотні пластикових пляшок та інший мотлох. Таких сміттєвих заторів у річці більше десятка. Засмічену Боржаву рятувальники вручну розчищають від пляшок та пластикових пакетів. На човні збирають мотлох у мішки. Деревину, яка попадала у воду після паводків, ріжуть та витягують тросом.

Працюють уже тиждень і за цей час дістали тонни мотлоху. Утім, вдалося розчистити лише три сміттєві затори з десяти. "Якщо випаде понаднормова кількість опадів, сміття буде перешкоджати річці текти своїм руслом. Це згодом може підтопити населені пункти", - каже керівниця сектору зв’язків з громадськістю ДСНС у Закарпатській області Наталія Батир.

Через українське сміття страждає і Угорщина. Боржава впадає у Тису, а потім тече саме туди. Місяць тому угорська сторона звернулась до України з вимогою вирішити проблему

У Нижній Реметах, що за 20 кілометрів від угорського кордону, на річці  зібралось сміття. Міський голова Олександр Подмятніков каже, що воно пливе з гірських районів, які вище за течією. За словами місцевих мешканців, проблемі щонайменше п'ять років. 

Мешканці гірських районів перетворили місцеву річку на смітник

Мешканці гірських районів перетворили місцеву річку на смітник

Обласні чиновники кажуть, що вивозити сміття з гірських районів нема куди. Місцеві полігони переповнені. Єдиний вихід: будувати сміттєпереробний завод. "Ресурс наших паспортизованих полігонів, які законні, санкціоновані, вже доходить до критичної межі - 90%. Побудувати сміттєпереробний завод - дуже невигідно для інвесторів", - пояснив голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олексій Петров.

Тим часом екологи б'ють на сполох: ані купатись у Боржаві, ані ловити рибу- твердять, не можна. “Мікропластик здатен потрапляти до трофічних ланцюгів і врешті-решт впливати на українців, які споживають рибу з цих річок. Це джерело небезпеки для довкілля. Це можливість поширення вторинного забруднення чи інфекцій", - пояснив голова Національного екологічного центру України Руслан Гаврилюк.

Нині рятувальники працюють безперервно, бо сподіваються очистити річку до осені.

Повʼязані теми:

Наступна публікація