Річниця депортації: в Україні 18 травня вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Річниця депортації: в Україні 18 травня вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Фото: УНІАН

Офіційною причиною примусового вивезення було звинувачення в державній зраді та співпраці з нацистами.

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу вшановують сьогодні, 18 травня, в Україні. Опівдні їх вшанують загальнонаціональною хвилиною мовчання.

Про це розповіли в ефірі ТСН.Ранок.

18 травня 1944 року за наказом Сталіна майже пів мільйона кримських татар зігнали до залізничних товарних вагонів і депортували з рідного півострова до Середньої Азії.  Ледь не кожен другий загинув дорогою або ж в найближчі роки після заслання. Лише після розпаду Радянського Союзу кримці почали повертатися на Батьківщину, а після окупації Криму Росією утиски татар поновилися. Їх знову переслідують і кидають за грати. Сьогодні на території Росії і українського півострова з політичних мотивів утримуються у неволі більше сотні українських громадян, більшість з них - кримські татари.

Новини України: сьогодні українці вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Новини України: сьогодні українці вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 1944 року - страшна сторінка в історії кримських татар

В ефірі "Сніданку з 1+1" пригадали події того страшного дня - тоді на світанку людей вирвали з домівок і зігнали у вагони. Здебільшого, це були діти, жінки та люди похилого віку, адже чоловіки воювали в Другій світовій. Цей жах тривав три дні. Сімдесят ешелонів смерті із забитими наглухо вагонами вирушили до Узбекистану, Казахстану та Таджикистану. Вони опинилися в так званих спецпоселеннях, які швидше нагадували трудові табори.

Депортованих кримських татар використовували як дешеву робочу силу. За перші три роки після переселення від голоду, виснаження та хвороб померли майже 40% депортованих. Офіційною причиною примусового вивезення було звинувачення всього кримськотатарського народу в державній зраді та співпраці з нацистами. Заборона повертатися до Криму діяла до 1989 року. Відтоді минуло 77 років, а кримські татари знову відчули себе чужими на своїй землі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація