Рідні хворих із "черги смерті" влаштували пікет під Кабміном

Рідні хворих із "черги смерті" влаштували пікет під Кабміном

Учасники пообіцяли наступні акції провести на Банковій.

Доведені до відчаю родичі та друзі хворих на рак прийшли просити урядовців вирішити проблему з "чергою смерті". В ній люди помирають, так і не дочекавшись обіцяних державою коштів на лікування, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Під Кабміном зібралися з півсотні людей, які просять урятувати своїх найрідніших. Пані Алла 8 років лікує 20-річного сина від раку крові. У черзі на пересадку він стоїть із квітня, у хлопця вже другий рецидив хвороби. Він зараз удома в Ніжині, почався некроз обох шийок стегна, без пересадки йому не жити. "Донор у нас є, клініка є, але у нас немає хоча б гарантованого листа. Вони згодні чекати, в Туреччині, рік. Нам гарантували, нам казали, що ви також потрапляєте в цю чергу – чекайте, чекайте, чекайте. Нам доводиться чекати, нам нам більше нічого не залишається", - каже жінка.

Люди із "черги смерті" під Кабміном просили дофінансувати пересадку кісткового мозку за кордоном

Люди із "черги смерті" під Кабміном просили дофінансувати пересадку кісткового мозку за кордоном

За 14-річну доньку Алевтину просить тато Вячеслав із Дніпра. "Донор знайдений, немає просто коштів на операцію. Операція потрібна була ще вчора, відлік іде на дні. Чи доживе вона до 15 років – до листопада? Це я би хотів поставити питання нашим депутатам", - каже батько дитини.

Підтримати родину загиблого в Іловайську побратима прийшли колишні бійці батальйону "Донбас". У чоловіка хворіє 4-річна донька. "Потрібне лікування, інакше буде згаяно час. Гроші є в бюджеті", - кажуть про цю дитину. На всіх коштів не вистачило, кажуть у МОЗ. Після протесту в липні міністерство пообіцяло виділити 470 мільйонів гривень на 119 хворих у черзі. У результаті вистачило лише на 47, решта зосталися без копійки. Тож дати цьому раду просять прем'єр-міністра. "За цей час із черги померло троє людей", - нарікають рідні хворих.

До мітингувальників виходить представник Кабміну, не представляється, просить пройти за ним та стрімко рушає. На запитання твердить, що звернення потрапить до прем'єр "у відповідності до законодавства", але точних термінів не називає. У приймальні документ зареєстрували. "Звернення зверненнями, але ми прийдемо і будемо у пана Гройсмана просити виділити кошти зі спецфонду", - вирішили мітингувальники. Також вони пообіцяли акції під Адмінстрацією Президента. У МОЗі ж на запит ТСН із проханням розяснити ситуацію повідомили, що зроблять це в понеділок.

Кореспондент ТСН Тетяна Фруктова

Повʼязані теми:

Наступна публікація