Рідні не стримували емоцій: у Києві вшанували пам'ять загиблих пасажирів літака МАУ, збитого над Іраном

Рідні не стримували емоцій: у Києві вшанували пам'ять загиблих пасажирів літака МАУ, збитого над Іраном

Фото: Міністерство закордонних справ України

Уряди України, Канади, Швеції, Афганістану та Великої Британії закликають Іран виплатити всі компенсації та притягнути до відповідальності винних.

8 січня 2021 року - роковини авіакатастрофи українського боїнга в Тегерані. Торік цього дня іранські ракети збили літак авіакомпанії "МАУ". На борту було 176 осіб (головно канадійці та іранці), серед них 11 українців. Не вижив ніхто. Рідні, друзі та колеги загиблих сьогодні вшанували їхню пам'ять у Києві. В одному з парків установили пам'ятний знак, а навесні планують відкрити меморіал та висадити сквер. Тим часом досі залишаються відкритими питання компенсацій родичам жертв цієї трагедії та притягнення до відповідальності винних.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Рідні, друзі та колеги 11 українців - екіпажу та двох пасажирів літака, збитого іранськими військовими на злеті з Тегерана, зібралися у парку Вербовий Гай на околиці Києва біля пам’ятного камня за загиблими в авіакатастрофі, на якому вказаний номер рейсу і дата.

Щойно оголосили хвилину мовчання, рідні не стримували емоцій. Деякі ставали на коліна біля каменю і плакали. Із дня трагедії минув рік, але близькі досі не в змозі бодай вимовити слово. Буквально захлинаються від сліз.

Це була перша катастрофа українського цивільного літака. З аеропорту Імама Хомейні Боїнг 737 авіакомпанії МАУ злетів до Києва близько шостої ранку. Він лише встиг набрати висоту, як на третій хвилині польоту в бік судна випустили дві ракети. Перша розірвалася біля кабіни пілота. Саме тому літак миттєво зник з радарів.

Тегеран спочатку називав причиною катастрофи технічну несправність машини. Та все ж за 4 дні визнав, що це іранська ракета обірвала життя людей.

Іранці обіцяли покарати винних, але впродовж року затягували розслідування справи. Понад шість місяців намагалися самостійно розшифрувати бортові самописці, і лише в липні передали їх французьким спеціалістам. А українська сторона отримала і льотний планшет, знайдений на місці катастрофи, і технічний звіт щодо збитого літака тільки в грудні.

Роковини авіакатастрофи в Тегерані: у Києві вшанували пам'ять загиблих пасажирів літака "МАУ"

Роковини авіакатастрофи в Тегерані: у Києві вшанували пам'ять загиблих пасажирів літака "МАУ"

Причиною трагедії іранці назвали людську помилку. І нібито ще торік у січні заарештували шістьох підозрюваних. Але максимальне покарання за інкримінованими статями передбачає до 3 років в'язниці. Українські ж посадовці сумніваються, що літак збили помилково. Як не вірять у це і колеги загиблих.

Усьому екіпажу напередодні нового року надали звання Героїв України. Одразу після катастрофи родинам сплатили по 200 тисяч гривень. Тегеран спершу обіцяв виплатити компенсації, потім відмовився. І от напередодні Нового року уряд оголосив, що сплатить по 150 тисяч доларів за кожного загиблого. Канада пропозицією обурилася. В Україні теж кажуть, що цього замало.

Уряди України, Канади, Швеції, Афганістану та Великої Британії закликають Іран виплатити всі компенсації та притягнути до відповідальності винних. Міністри закордонних справ опублікували спільну заяву. Запевняють, що зроблять усе можливе, щоби всі обставини авіакатастрофи були встановлені до найменшої деталі.

Нагадаємо, що у першу річницю збиття літака у небі над Іраном президент України Володимир Зеленський заявив, що всі винні в цій катастрофі обов’язково будуть притягнуті до відповідальності.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Авіакатастрофа рейсу PS752 під Тегераном
Наступна публікація