"Ринкову ціну занижували нижче плінтуса". Очільник Мін’юсту розповів, як АРМА займалось рейдерством

"Ринкову ціну занижували нижче плінтуса". Очільник Мін’юсту розповів, як АРМА займалось рейдерством

Фото: УНІАН

До корупційної схеми також було залучено державну систему електронних торгів СЕТАМ.

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, займалось рейдерством, використовуючи державну систему електронних торгів, що реалізує заарештоване майно - СЕТАМ.

Про це заявив в інтерв’ю "Українській правді" міністр юстиції Денис Малюська.

"СЕТАМ і зараз ще повністю не вийшов з однієї, фактично рейдерської схеми. Цю схему кілька днів тому ми зупинили, можливо, не повністю, але в більшій її частині. Є таке відомство як АРМА. Законодавство щодо АРМА прописане настільки продумано, що, навіть якщо трапляється якесь рейдерство, то винних немає. Більше того, усі учасники навіть зупинити цей процес не мають права, тому учасники незаконних дій почувалися у безпеці. Що відбувалося? Відкривається якесь кримінальне провадження – не принципово яке, в рамках якого прокурор може попросити суд арештувати яке-небудь майно. Ну, наприклад, нерухомість якусь – будівлю, земельну ділянку. Її арештовують, передають в АРМА. Зовні виглядає, що нічого страшного не відбулося. Проте в АРМА немає повноважень просто зберігати майно", - наголосив він.

За словами Малюськи, через це АРМА мала або передати майно в управління комусь, за що потрібно платити гроші, або продати.

"Як надати в управління земельну ділянку? Ну, є земельна ділянка, а звідки гроші на управителя брати, на його функції? Відповідно, єдиний вихід – продавати. І вони продають. Ціна, як правило, вкрай низька. Вона навіть ринкова була би низькою, тому що тут надзвичаний продаж – тут арештоване майно, кримінальне провадження, власник проти. А там ще й були майстри, які навіть низьку ринкову ціну занижували нижче плінтуса", - додав міністр.

Водночас Малюська висловив припущення, що декілька ключових посадовців АРМА будуть звільнені протягом найближчого часу.

"Ключові персонажі, які не були достатньо ініціативними, щоб ця історія припинилася, вони мають піти. Вони і підуть. Поки в нас на часі - зупинити те, що є. Це надзвичайно складне завдання, поки в нас не пройшло перезавантаження системи. Але другим етапом, думаю, було б корисно переглянути минулі торги. Думаю, досить скоро СЕТАМ стане повноцінним учасником системи ProZorro. ProZorro – це ж набір майданчиків, які торгують. СЕТАМ буде торгувати через ProZorro", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше перший заступник генпрокурора Віталій Касько розповів, як працівники Агентства з розшуку і менеджменту активів хотіли продати 550-метрову квартиру в Києві за безцінь. Після смерті власника квартири її викрали за допомогою державних реєстраторів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація