Рішення Константинопольського патріархату: п’ять основних запитань щодо автокефалії української церкви

Рішення Константинопольського патріархату: п’ять основних запитань щодо автокефалії української церкви

Фото: Reuters

До остаточного отримання Томосу українську церкву чекає процес об’єднання.

Три дні за щільно зачиненими дверима. З кімнати для перемовин, схованої від чужих очей, члени Священного синоду виходять раз на добу – помолитись.

Півтора десятка телекамер. Два десятки журналістів.  Але архієреї мовчать та коментарі давати відмовляються, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Російські пропагандисти  ж провокують: "Загострення не буде в Україні?  - А ви вже приготувалися у нас щось загострювати?".

Третій день очікування. По обіді на ґанку вселенської патріархії з’являється група людей з українським прапором. До Стамбулу вони прийшли пішки. Йшли  півтора місяці. Дорогою – молилися.

"Щоб Україна була вільною та могутньою. І щоб в Україні була своя церква і ніким Україна не керувалася ззовні", - розповідають учасники ходи.

Релігійна деокупація: коли в Україні буде створена нова помісна церква

Релігійна деокупація: коли в Україні буде створена нова помісна церква

Вони всідаються на подвір’ї поруч із журналістами. Вже сутеніє, коли екзархи та відповідальний за українське питання Митрополит Іларіон Гальський виходять. Журналістів одразу попереджають – не буде можливості щось уточнювати чи ставити питання.

"Відновити раніше ухвалене рішення про продовження Вселенським патріархом процедури надання автокефалії церкві України", - заявляє він.

Текст рішення митрополит читає у повній тиші. Дочитує – під крик. Але відчуття перемоги змінило розчарування, коли документ почали  трактувати. То що ж саме відбулося у Стамбулі цього тижня?

Україна отримала Томос?

Ні, Томосу Україна – не отримала. Томос – це документ, який засвідчує канонічність Української помісної церкви. Його буде надано, коли процедура створення цієї нової церкви добіжить кінця.

Що тоді затвердив Константинополь?

Константинополь заклав фундамент нової помісної церкви. Він затвердив канонічність предстоятелів найбільших українських церков та їх священиків. Світською, простою мовою – зняв анафему з Патріарха Філарета та визнав Митрополита Макарія і легалізував їхні церкви. Крім того, Синод засвідчив канонічну належність Київської Митрополії саме Вселенському Патріархату, а не Московському.

Що далі?

Далі діяти має  українська сторона. Єпископи церков Київського патріархату, української автокефальної та Московського патріархату, або його частини, мають зібратися на великий установчий собор. Собор – засвідчить єдність та обере керівника новоутвореної церкви. Після цього у Стамбулі знову збереться Священний Синод Константинополя, який  ухвалить рішення про надання Томосу. І після цього документ урочисто передадуть  новому предстоятелю.

Хто очолить українську церкву?

Процедуру обрання предстоятеля мають погодити між собою учасники Собору. Найімовірніше, очільника обиратимуть голосуванням.  

Коли це станеться?

Засідання Синоду у Константинополі відбуваються щомісяця. Наступне розпочнеться 9 листопада. Якщо українська сторона встигне провести Собор, Фанар  розгляне українське питання. Якщо ні – його буде відкладено на грудень або січень.

У Константинополі щиро сподіваються, що українці встигнуть. Хоча й припускають – зіпсувати все навіть зараз, коли дороги назад, здається, немає, цілком може людський фактор, як от, невміння українців домовлятися. Та звісно вплив ззовні.

"Події апокаліптичного масштабу. Кошмар релігійної війни. Зараз же щось страшне відбувається", - рясніють заголовками російські ЗМІ.

Загострення істерично прагнуть у Росії. Їхні пропагандисти буквально обіцяють з екранів своїх телевізорів кров, вбивства та розкол.

"Нинішня ситуація, коли Константинополь втручається цинічно і нахабно в справи помісної церкви, загрожує розколом всьому православному світу", - повідомляють там.

Патріарху Варфоломію тамтешні церковники віщують анафему, світовому православ’ю – розкол та муки пекла. Причина очевидна: за приблизними підрахунками, з тридцяти тисяч парафій РПЦ більше десяти тисяч територіально перебувають в Україні. Без України РПЦ стане фактично однією із помісних церков, а не центром "руського міра".

Офіційно про свої подальші кроки Московська церква оголосить  вже завтра. В Мінську збереться священний синод РПЦ. Патріарх Кирило у Білорусь вже прилетів. 

"Нам треба буде вирішити, що з цим всім робити", - заявив він.

Паралельно, в Україні розпочнуться перемовини українських єпископів. Вже відомо, установчий Собор відбудеться у Софії Київській. З датами поки визначаються.

"Цей процес об’єднання буде дуже швидким", - запевняє патріарх Філарет. Виконати цю обіцянку та домовитися швидко та без конфліктів нині головне завдання. Другого такого шансу для України може й не бути.

Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація