Рівень грамотності українських школярів значно нижчий за середній – дослідження

Рівень грамотності українських школярів значно нижчий за середній – дослідження

Фото: УНІАН

Українську шкільну освіту вперше оцінили в авторитетному рейтингу PISA .

Рівень грамотності українських школярів значно нижчий за середній по країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Про це йдеться у новому дослідженні PISA, авторитетному міжнародному рейтингу якості шкільних систем, повідомляє колишня міністерка освіти та науки України Лілія Гриневич.

PISA оцінює три види грамотності 15-літніх підлітків: читацьку, математичну і природничо-наукову. Згідно з дослідженням, базового рівня читацької грамотності не досягли 25,9% українських підлітків, природничо-наукової – 26,4%, математичної – 36%. 

"Україна на тлі інших схожих країн має особливі проблеми з математикою у більшості учнів. Тож 15-річні учні і студенти відстають від своїх однолітків у навчанні на 1 рік в середньому по ОЕСР. Такі результати ми маємо на тлі коротшого навчального часу і більшого його марнування, ніж в інших країнах", – написала Гриневич у Facebook.

PISA-шок? Показники успішності українських підлітків є значно нижчими за середні значення по країнах ОЕСР. Навіть...

Опубліковано Лілією Гриневич Вівторок, 3 грудня 2019 р.

Іван Примаченко, співзасновник проєкту безкоштовних онлайн-курсів Prometheus, зі свого боку зазначив, що, згідно з рейтингом PISA, українська шкільна освіта перебуває на рівні з турецькою. 

"Ми намагаємося наздогнати Білорусь і Хорватію і відчутно відстаємо від низки інших країн колишнього радянського блоку - Росії, Латвії та Литви. Вже не говорячи про Естонію, яка цього року виборола місце в невеликій групі освітніх лідерів світу", – написав він у Facebook.

Примаченко також зазначив, що разом із цим українська шкільна система краща за системи майже 40 країн, зокрема Греції. І трохи відстає від Ізраїлю, школи якого інколи намагаються поставити за взірець Україні. 

"Українська шкільна освіта не є хорошою і не є поганою. Вона є дуже посередньою", – зазначив Примаченко.

Історичний день - вперше опубліковані результати України в дослідженні PISA, авторитетному міжнародному рейтингу якості...

Опубліковано Ivan Prymachenko Вівторок, 3 грудня 2019 р.

Лілія Гриневич зауважила, що з даних дослідження випливає висновок, що результати українських дітей тісно пов'язані із соціально-економічним становищем родин, з яких вони походять.

"Дослідження тільки підтвердило наші припущення, що більшість українських учнів не здатні застосовувати свої знання для вирішення життєвих проблем, у різних нових обставинах. А саме ця здатність є запорукою успішного життя. Саме на таку здатність через формування компетентностей спрямована Нова українська школа (НУШ). Дані PISA підтвердили, що напрямок НУШ правильний і її впровадження допоможе вирішити виявлені проблеми", – вважає Гриневич.

Раніше повідомлялося, що уже наступного року в Україні хочуть збудувати по 100 дитячих садків, шкіл та стадіонів. Водночас вихователям дитсадків обіцяють підвищити зарплати, а в школах продовжать втілювати проєкт "Нова українська школа"

Міністерка освіти і науки Анна Новосад про найважливіші зміни і проблеми в українській освіті

Міністерка освіти і науки Анна Новосад про найважливіші зміни і проблеми в українській освіті

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Проблеми підлітків
Наступна публікація