Різдво 25 грудня чи 7 січня. Що кажуть українські науковці про перенесення дати та як у Вифлеємі готуються до свята

Різдво 25 грудня чи 7 січня. Що кажуть українські науковці про перенесення дати та як у Вифлеємі готуються до свята

Скріншот із відео

У Вифлеємі сьогодні святий вечір.

За Євангелієм, саме цієї ночі, 25 грудня, у Вифлеємі Пресвята Діва Марія народила Ісуса. Тож, питання, коли святкувати Різдво, лишається актуальним. Для того, щоб з'ясувати, коли ж народився Ісус і коли відзначати цю подію православним, журналісти вирушили до святого місця.

 Про мандрівку святими місяцями дивіться у сюжеті ТСН.19:30.

Найавторитетніший в Україні науковець з Івано-Франківська Іван Климчишин, який все життя вивчає календарі, годинами може розповідати про місячні та сонячні цикли. На думку професора, Ісус народився не в перший рік від Різдва Христового, а на кілька років раніше. А дата народження, 25 грудня, умовна.

Тому, переконує він, якщо півтори тисячі років тому церква визначила саме цю дату як Різдво, то вона правильна. За словами науковця, запроваджений Юлієм Цезарем юліанський календар, за яким нині живе церква, виявився не зовсім точним. Тому реформований григоріанський - точніший. 

Чи треба переносити дату святкування Різдва і як до таких змін ставляться українці

Чи треба переносити дату святкування Різдва і як до таких змін ставляться українці

"Я думаю, що це правда, що Різдво має тепер бути 25 грудня. Виходу немає, треба жити з нормальними ритмами природи і з більшістю цивілізованого світу", - зауважує Іван Климишин.

Щоб з'ясувати, як же святкують Різдво у Вифлеємі, журналісти спершу прямують до Ізраїлю, а звідти перебираються  в Палестину і вже потім - у святе місце. Вифлеєм є другим за значимістю після Єрусалима у християнському світі. Прочанка Валентина, яка у 2014 році виїхала з Єнакієвого в Єрусалим, там вийшла заміж за араба. Але щороку їде у святе для себе місце.

"Тут неймовірна атмосфера. Ходиш по тому камінню, по якому ходив Ісус. Можеш все це бачити. Спочатку це навіть в голові не вкладається", - ділиться враженнями жінка. 

Незвичайним є й початок самого святкування Різдва у Вифлеємі. Так, площею перед головним храмом скаути проходять довгими колонами. Вони відбивають свої запальні ритми до вечора, аж поки в храмі не починається служба Божа.

За Євангелієм, саме у Вифлеємі Марія народила маленького хлопчика, якого назвали Ісусом. Але це станеться пізно ввечері, коли сонце сховається за Вифлеємські пагорби. І саме тоді настає ніч перед Різдвом. 

Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація