Різдвяний піст: яких помилок у харчуванні припускаються українці

Різдвяний піст: яких помилок у харчуванні припускаються українці

Фото: Pexels

Нинішній піст не є суворим, тож вживання риби кілька разів на тиждень дозволяється.

Не кохатися, не лихословити, помірно харчуватися і стати добрішим - це правила Різдвяного посту, який розпочинається сьогодні. Взагалі, за православними канонами, голодних днів у році має бути більше, ніж ситих, йдеться у ТСН.16:45.

Різдвяний піст не суворий. Виключається лише м’ясо, яйця та молочні продукти. У вівторок, четвер, суботу та неділю можна їсти рибу.

Компанія, яка продає готову їжу, одразу помічає, коли настають пісні часи. Люди просять м'ясо замінити бобами чи рибою. Хоча й без посту м'ясоїдів стає дедалі менше.

"З продажів у нас 12 відсотків - це саме вегани, 60 відсотків - вегетаріанці і тільки 28 відсотків людей, які на постійній основі вживають м'ясо", - розповідає керівниця компанії Яна Кутова.

Тенденція до нежирної їжі зростає щороку. На сніданок купують типову американську страву - гранолу, куди входить вівсянка, горіхи і мед. Обідають азійськими боулами, куди можуть входити кіноа, риба, ферментовані овочі, свіжа зелень тощо. А вечеряють стравами з веганського борошна на кшталт лляних млинців.

Дієтологи такий раціон хвалять – він сприяє очищенню організму. Тому цілих двісті пісних днів, які за православним календарем є в році, кажуть, для організму лише плюс. Мінус у тому, що в українців є звичка під час посту переходити лише на хліб і каші. А до них іще треба багато рослинних жирів.

"Це може бути оливкова олія, лляна, гарбузова, інший варіант жирів. Або лляне насіння. Треба обов’язково замінити інгредієнт на білкову страву рослинного походження - це можуть бути гриби, як альтернатива прекрасна, це може бути авокадо", - коментує дієтологиня.

Саме таким харчуванням, кажуть, у піст можна оздоровитись, а не нашкодити.

"Ви забезпечите собі ситість, не буде перепадів настрою, ви не зірветеся ще додатково на якісь солодощі або хлібобулочні вироби", - запевняє експертка з харчування.

Як же пережити Новий рік, коли піст закінчується аж шостого січня, священнослужителі кажуть - просто не надавати святкуванню Нового року такого значення. І додають, що обмеження в їжі під час посту - не головне.

"Це статеві стосунки, те що так чи інакше може вас відволікати від Господа. Забороняється говорити ті чи інші слова, які можуть бути образою для інших, забороняються різкі емоції", - каже єпископ ПЦУ Євстратій Зоря.

У цей час не вінчають у церкві. І радять не справляти весілля. Адже під час святкування надто багато спокус порушити піст - від першої шлюбної ночі до вживання алкоголю.

Кореспондентка ТСН Наталія Гончарова

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація