Ризики після вакцинації від коронавірусу: інфекціоністка Голубовська розповіла, що треба робити

Ризики після вакцинації від коронавірусу: інфекціоністка Голубовська розповіла, що треба робити

Фото: УНІАН

Одразу після щеплення від коронавірусу людина перебуває у стані інфекційного процесу.

Одразу після вакцинації від коронавірусу людина перебуває у стані інфекційного процесу — в таких умовах необхідно берегти себе особливо сильно.

Про це розповіла головна інфекціоністка, заслужена лікарка України Ольга Голубовська в інтерв’ю УНН.

"Людина, яка вакцинувалася, перебуває у стані інфекційного процесу... У будь-якому випадку, якщо людина інфікується будь-яким збудником, вона входить у стан інфекційного процесу. У тому числі і вакциною. Йде певний інфекційний процес. Він постійно у нас в організмі проходить. Тому я постійно говорю, що якщо людина вакцинувалася, то вона повинна в найближчий тиждень дуже сильно себе берегти. Треба посилити засоби індивідуального захисту", — пояснила лікарка.

Голубовська наполягає, що запобіжних заходів необхідно дотримуватися і після другої дози вакцини від коронавірусу.

"Люди, навіть вакциновані другою дозою, повинні розуміти, що вони можуть захворіти, особливо якщо вони отримають велику дозу збудника, — тоді йде прорив імунітету. Тому завдання залишається таким, як і раніше: якщо судилося отримати дозу збудника, то краще отримати малу дозу, щоб легко перехворіти. Адже цей процес у тому числі дозозалежний. І краще хай буде імунним", — пояснила вона.

Крім того, інфекціоністка зазначила, що нічого страшного не трапиться, якщо людині доведеться трохи відтермінувати отримання другої дози вакцини.

"Що стосується того, що вам доводиться перенести на тиждень десь (другу) вакцинацію, я думаю, нічого страшного. Рекомендації даються чіткі, тому що за цими рекомендаціями проходили клінічні дослідження. Тому, щоб дати іншу рекомендацію, треба одразу ж підтвердження, природно, а це час. Але щодо закономірності інфекційного процесу, якщо ви відклали на кілька днів цю вакцинацію, на  тиждень — абсолютно нічого страшного не відбудеться. Пам’ятаєте історію з AstraZeneca, як спочатку вакцинували за три тижні, а потім виявилося, що чим більший проміжок між першою і другою дозою, тим сильніший імунітет. Це правильно", — пояснила медик.

Нагадаємо, у ВООЗ запевняють, що препарати для профілактики коронавірусу захищають від індійського штаму "Дельта" у разі проходження усього курсу вакцинації. 

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація