Робота за кордоном. Як оформити робочу візу і скільки можна заробити у Європі

Робота за кордоном. Як оформити робочу візу і скільки можна заробити у Європі

Фото: vitalarticles.blogspot.com

Прийшло літо - і дошки оголошень в Інтернеті зарясніли звабливими пропозиціями швидко і багато заробити за кордоном.

Незважаючи на спроби влади впроваджувати реформи, рівень життя населення не зростає. Тож чимало українців продовжують поглядати у бік Європи не з намірами комфортного відпочинку, а з бажанням заробити грошей. Особливо це стає актуальним у літній час, коли з'являється багато пропозицій сезонної роботи.

ТСН.ua у серії матеріалів ознайомить читачів із правилами і процедурою працевлаштування закордоном, щоб уникнути можливих неприємностей на місці, в умовах незнайомої культури та незвичних правил. У першому матеріалі зібрані основні моменти, на які варто звернути увагу для успішного оформлення права для виїзду на роботу. 

Як оформити візу

Для початку вам необхідно отримати робочу візу. Наприклад, польська робоча віза видається на півроку і є безкоштовною для українців. Крім того, з нею ви матимете можливість виїжджати в інші країни ЄС, але тривалість таких візитів загалом має складати не більше трьох місяців. Наразі польські консульства залишаються лідерами з видачі віз для українців. 

Робочу мультивізу до Чехії можна відкрити на три місяці або ж на рік. Але вам її поставлять тільки у тому випадку, якщо ви вже мали до цього короткострокову - до 25 днів - візу. Також робочу візу можна відкрити на період дії трудового договору, якщо маєте такий, але не довше, ніж на два роки.

До посольства чи візового центру треба подати пакет документів. Зазвичай там мають бути: український і закордонний паспорт, їхні ксерокопії, запрошення від працедавця, оригінал та копія медичної страховки, заповнена анкета, дві фотографії. Точний перелік документів треба перевіряти на сайтах посольства або візового центру відповідної країни.

Навіщо потрібні посередники

Якщо ви плануєте шукати роботу вже на місці й не маєте працедавця, який надав би запрошення, ви можете звернутися до посередників - вони допоможуть як з оформленням документів, так і з пошуком роботи. Також посередники допомагають правильно заповнити анкету, щоб маленька помилка не вартувала вам робочої поїздки.

Співпраця з посередниками зазвичай гарантує вам отримання візи, пришвидшує цей процес, а у разі проблем з безвідповідальним роботодавцем, ви знатимете, до кого звертатися з претензіями. Тож до питання підбору посередника треба поставитися дуже прискіпливо, щоб не натрапити на афериста.

Інтернет рясніє оголошеннями з пропозиціями допомоги у пошуку роботи за кордоном. Є на цьому ринку не лише приватні посередники, а й цілі компанії, які надають гарантії легальності та забезпечення ваших прав. Щоправда, послуги посередників додадуть до бюджету вашої поїздки ще близько 100-250 євро.

Часто в Україні спрацьовує так зване сарафанне радіо. Спробуйте розпитати своїх знайомих, ймовірно вам розкажуть про якусь тітку чи дядька, які їздили за кордон через надійного посередника, і нададуть вам їхні контакти.

Зазначимо, що у деяких випадках отримати візу буває недостатньо для легальної праці. Так, наприклад, італійці впровадили систему квот на роботу для іноземців, які видаються щорічно. Українцю, який бажає працювати за наймом, треба знайти працедавця, який у час випуску квот подасть на них запит для отримання дозволу на роботу.

Як доїхати

Поки влада не створила для українців належних умов для недорогих подорожей закордон, про лоукости лишається тільки мріяти. Можна сказати, що нещодавно у цьому питанні скресла крига - відомий авіаоператор Wizzair запустив рейс до Гданська, який почне курсувати з серпня. Квитки зараз коштують близько тисячі гривень. Уже з Гданська лоукостами можна дістатися, наприклад, до Італії або Норвегії. Але ці квитки обійдуться вже у 1,5-4 тис. грн.

Тож українцям, які збираються працювати у Польщі, з дорогою пощастило більше. Решті доведеться купувати дорогі авіаквитки, або ж їхати добу в автобусі. Квитки до Варшави стартують з 400 грн, а до італійських міст вас відвезуть за суму від 2 тис. грн.

Звичайно, з більшим комфортом, ніж на автобусі, можна проїхатися залізницею. Але це довго і недешево. Квиток до Варшави коштує 2400 грн, до Праги - 2900 грн, а це майже втричі дорожче за лоукостер до Гданська.

Також можна ризикнути і скористуватися сервісом BlaBlaCar. Середня ціна до Варшави складає 450 грн, до Праги 750 грн, до Мілана - 1200 грн, до Барселони - 1600 грн.

Скільки можна заробити у Європі

Кошти, вкладені в оформлення візи та витрачені на дорогу, швидко відіб'ються. Так, середня зарплата у Польщі зараз складає близько 600-800 євро на місяць. Є як сезонні пропозиції, на кшталт збирання врожаю, так і постійні - покоївка, прачка, фасувальник, будівельник, слюсар, водій. Досвід роботи частіше за все не потрібен або достатньо мінімального. Крім того, уряд Польщі зараз працює над поправками до закону про працевлаштування, дякуючи яким зарплати іноземців прирівняють до зарплат поляків.

У Чехії пропонують трохи більше, середня зарплата в оголошеннях - 750-1000 євро. Примітно, що окрім покоївок, зварювальників та прибиральниць, є чимало пропозицій і для українських лікарів з більш ніж гідною зарплатою - до 2 тисяч євро.

А за місяць роботи на плантаціях в Іспанії можна заробити 1000-1400 євро на місяць.

В Італії традиційно більше пропозицій по догляду за хворими та старенькими. Заробітна плата коливається від 650 до 950 євро в залежності від регіону. Зазначимо, що 950 євро - це найвища зарплата, яку італієць може платити іноземцю на контрактом. Проте італійці обходять закони не менш віртуозно, аніж українці, тож ви зможете домовитися на будь-яку зарплату, яка влаштовуватиме обидві сторони.

Більш детально про особливості отримання візи та умови роботи у найпопулярніших серед українців країнах читайте у наступних матеріалах.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація