Родом із тропіків: чим корисна екзотична папая та яка її ціна в Україні

Дата публікації
Перегляди
1561
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Родом із тропіків: чим корисна екзотична папая та яка її ціна в Україні

Фото: ТСН.ua

М'якоть папаї має помаранчево-рожевий колір і пахне водночас динею, гарбузом та, навіть, свіжою випічкою.

Папая, плоди якої багаті на вітаміни та інші корисні елементи, для України є екзотикою. Водночас декому зі селекціонерів вдалося виростити цю рослину не лише в теплиці, а й на балконі.

Про те, скільки коштує папая, чим вона корисна та з чим смакує, 14 листопада йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

Анатолій Патій вирощує екзотичні рослини майже 40 років. У його теплиці, зокрема, є банани, ананаси, фініки та цитрусові, а ще - папая. Із зернятка вона виростає всього за 9 місяців, і вже плодоносить.

"Найбільш швидковрожайна рослина. Найплодоносніша у світі. Дає 240 тонн з гектару", - розповідає пан Анатолій, і додає, що папая квітне безперервно та може змінювати стать. Виростає дерево до десяти метрів заввишки.  

Із достиглих плодів чоловік робить варення, яке потім продає. За пів літрову баночку править 200 гривень. "Варення вариться 5 хвилин без цукру. Воно дуже цінне і має лікувальні властивості", - зазначає він.

Патій продає також саджанці папаї - за 300 гривень. Каже, зимою температура для рослини повинна бути не нижчою за 16-18 градусів, а добре вона починає рости за 20 градусів тепла. Тож виростити папаю можна не лише в теплиці, а й у квартирі на балконі. 

Родом з тропіків: чим корисна екзотична папая і яка її ціна в Україні

Родом з тропіків: чим корисна екзотична папая і яка її ціна в Україні

Знайти папаю на українських ринках важко. Натомість, придбати цю рослину можна в інтернет-магазинах з екзотичною смакотою. Власницею одного з таких є Тетяна Канарська.

"Це екзотичний плід. Дехто його відносить до фруктів, дехто - до овочів", - каже вона і додає, що коштує папая 139 гривень за одиницю, і попит – є.

"Дуже він такий ніжний у транспортуванні. Нам його транспортують із Нідерландів зеленим ще", - розповідає Тетяна. Туди папая прилітає з Бразилії.

М'якоть папаї має помаранчево-рожевий колір і пахне водночас динею, гарбузом та, навіть, свіжою випічкою. Дієтологиня Галина Бурковська пропонує приготувати з папаї авторський салат із руколою, базиліком, авокадо та моцарелою.

"Усе ріжемо, перемішуємо і заправляємо бальзамічним оцтом та сумішшю олій, - каже вона. - Додаємо перцю для пікантності".

На десерт же можна приготувати смузі з банана, апельсина та папаї, який підійде на сніданок, обід, вечерю або просто як перекус.

За словами Галини, смузі з папаї є дуже корисним. "В ньому є така речовина як папаїн, яка допомагає перетравлюватись білку в нашому організмі", - пояснює дієтологиня. 

Багата папая також на вітаміни, кальцій, магній і залізо. "Шлунково-кишковий тракт - це однозначно, кровоносна система, плюс шкіра, зір", - додає Галина.

А зерна папаї вона радить висушити та перемолоти. Їх можна використовувати як приправу.

Раніше ТСН зацікавилася спецією "на вагу золота" - шафраном. Про те, чому крихітна щіпка коштує як два кілограми м'яса, з чим її їдять, кому корисний шафран та чи можна його виростити в Україні, - читайте у матеріалі.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Дата публікації
Перегляди
1561
Поділитись:
WhatsApp
Viber
Наступна публікація