Роковини бійні під Радою. Товариші загиблих впевнені, що справжні злочинці - на волі

Роковини бійні під Радою. Товариші загиблих впевнені, що справжні злочинці - на волі

Фото: Reuters

Біля парламенту згадали загиблих нацгвардійців.

У Києві вшанували пам'ять Ігоря Дербіна, Дмитра Сластнікова, Олександра Костини та Богдана Дацюка – нацгвардійців, які загинули під Верховною Радою від вибуху бойової гранати, йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

Вибух одразу ж визнали терактом. Його влаштували в той час, коли у сесійній залі голосували за зміни до Конституції у частині децентралізації та особливого статусу Донбасу.

Після кількох місяців слідства тих подій кримінальне провадження розділили на дві частини. Поліція займалася масовими заворушеннями - вони розслідували бійку між мітингувальниками і силовиками. А генеральна прокуратура з'ясовувала, хто винен у смертях чотирьох нацгвардійців.

Ігор Гуменюк та Сергій Крайняк тепер на лаві підсудних. Їх обвинувачують у тероризмі. Слідство переконане, що саме Гуменюк, боєць батальйону "Січ", який на той час був у відпустці, кинув гранату у своїх же колег. Свою провину підсудний не визнає.

"На відео є людина в масці, яка щось кидає і там навіть не зрозуміло що летить, що падає. Там багато хто чого кидав. Там почали затримувати відразу всіх. Це була цілком спланована акція, це мої особисті думки, відповідно у нас всіх почали вибивати зізнання. Їм треба була відвести увагу від того що відбувалося у ВР", - так стверджував Гуменюк у суді.

Відео того дня переглядали не лише слідчі. З жовтими тюльпанами і жалобними стрічками згадати хлопців прийшов і їхній побратим. Він не був під парламентом, бо стояв у наряді.

"Це для мене дуже великий траур, дуже великий. І я хотів би, чесно скажу, подивитися в очі тому, хто це зробив, а потім були б інші розмови. Я по 12-13 годин за цим відео сидів, я скажу чесно - це не та людина яку спіймали, це не він", - впевнений заступник командира взводу Нацгвардії Іван Вязовський.

Слідство запевняє, що керувалося не лише відеодоказами. Свідчення та результати експертиз теж вказують на Гуменюка.

"Доказів основних як таких нема поняття - все буде оцінюватися в сукупності з іншими доказами, які є в провадженні. Відео, протоколи оглядів і експертизи, і допити свідків, допити потерпілих, і робота криміналістів, яка проводилася з телефонами обвинувачених, і трафік, який досліджувався, їхні розмови, спілкування, в сукупності буде надана оцінка всім цим діям", - стверджує прокурор відділу ГПУ Сергій Герасим.

Як просувається слідство - рідні загиблих хлопців не знають. І не вірять, що винних буде покарано.

"Не знаю, хто винен, дивилася відео, що ми можемо сказати. Це політика, там багато хто винен, а дураків тільки найшли два і все", - каже мати загиблого Катерина Захарченко.

Криваві події під Верховною Радою сталися 31 серпня 2015 року. Тоді після ухвалення депутатами змін до Конституції агресивний натовп атакував кордони нацгвардійців – у військових кидали бруківку, димові шашки та бойову гранату. Четверо бійців загинули, близько 150 осіб постраждали. Силовики головними винуватцями акції та агресії називають членів "Свободи". Дивіться хроніку подій річної давнини за посиланням.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація