Росія більше року готувала провокацію в Азовському морі за допомогою фейкових новин – Guardian

Росія більше року готувала провокацію в Азовському морі за допомогою фейкових новин – Guardian

Фото: Reuters

Вона звинувачувала Україну та Захід у підготовці диверсій.

Ще від вересня 2017 року Росія запускала в інформаційному просторі неправдиві новини для підготовки провокації в Азовському морі.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на Оперативну робочу групу зі стратегічних комунікацій – структуру в зовнішній службі ЄС, яка покликана боротися із дезінформацією.

Згідно з її даними, Росія майже рік готувала інформаційне тло для м’якішого сприйняття на Заході провокації в Азовському морі.

"Якщо ви думаєте, що цей інцидент стався із нізвідки, ви помиляєтеся. Кампанія з дезінформації почалася набагато раніше, більше року тому, коли російські ЗМІ почали висувати заяви про те, що київська влада займається днопоглиблювальними роботами в Азовському морі, готуючись до заходження флоту НАТО", - розповів єврокомісар із безпеки Джуліан Кінг.

У вересні 2017 року Росія поширювала повідомлення про те, що Україна починає поглиблювати дно Азовського моря, для того, щоб туди зайшли кораблі НАТО, у липні 2018 – що Україна заразила Азовське море холерою, а у вересні того ж року – що Захід готує провокації на Азовському узбережжі.

"Але потім теорії змови були поглиблені - російські ЗМІ повідомили, що британські та українські спецслужби намагалися доставити ядерну бомбу до нещодавно збудованого мосту до окупованого Криму, щоб підірвати його, але цьому перешкодив сміливий спецназ із Москви", - зазначив Кінг.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків і захопивши інших у полон.

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону.

У столицях Європи обурені розвитком подій на Азові

У столицях Європи обурені розвитком подій на Азові

Повʼязані теми:

Наступна публікація