Росія може повернути захоплені торік українські кораблі сьогодні вночі – ЗМІ

Росія може повернути захоплені торік українські кораблі сьогодні вночі – ЗМІ

Пошуково-рятувальний корабель "Сапфір" / Фото: Думская

Таку інформацію має одеське інтернет-видання.

Захоплені 25 листопада 2018 року поблизу Керченської протоки Росією кораблі можуть повернути Україні протягом найближчих кількох годин. Про це з посиланням на власні джерела повідомляє інтернет-видання Думская.

Ідеться про малі броньовані артилерійські катери ВМС України "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу". За інформацією ЗМІ, за ними вже вийшли спеціальні судна з Південного, Чорноморська та Одеси. Це пошуково-рятувальний корабель "Сапфір", буксири "Титан" і "Гайдамаки".

Тим часом росіяни нібито тягнуть кораблі з окупованої Керчі, а зустріч і передача мають відбутися у відкритому морі приблизно в 60 милях від Одеси, неподалік від кримського мису Тарханкут. В якому стані перебувають катера і "Яни Капу" після річного полону, невідомо.

Як повідомлялося раніше, 25 травня Міжнародний трибунал ООН із морського права ухвалив рішення у справі українських полонених моряків, яких Росія затримала у Керченській протоці. Він зобов’язав РФ повернути кораблі та відпустити українських моряків на період розгляду справи.

Нагадаємо, Міжнародний морський трибунал ООН провів перші слухання за позовом України про заходи щодо РФ для звільнення полонених українських моряків і захоплених кораблів 10 травня. Раніше Росія повідомила, що не братиме в них участі. Україна подала до міжнародного трибуналу з морського права з проханням вжити тимчасових заходів і зобов’язати Росію звільнити українських моряків і кораблі. 

У Росії рішення трибуналу не визнають. Мовляв, трибунал не має права цього вимагати, оскільки інцидент в Керченській протоці не належить до юрисдикції цього суду. У свою чергу посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, якщо Росія не виконає рішення Міжнародного трибуналу з морського права, Україна буде домагатися введення "гамбурзьких санкцій".

Україна вимагає від Росії віддати кораблі, на яких рік тому захопили моряків

Україна вимагає від Росії віддати кораблі, на яких рік тому захопили моряків

Повʼязані теми:

Наступна публікація