Росія незаконно розвідує українські шельфові родовища на захоплених бурових установках – ДПСУ

Росія незаконно розвідує українські шельфові родовища на захоплених бурових установках – ДПСУ

Ілюстрація / Фото: УНІАН

Міністерство закордонних справ України готує ноту, яка буде офіційно доведена російській стороні.

Корабель Морської охорони Держприкордонслужби у взаємодії з літаком ВМС задокументували 16-17 липня факт відбуксування самопідйомної бурової установки "Сиваш" з рейду порту н.п. Чорноморське у окупованому Криму в район Голіцинського газового родовища, яке розташоване у Виключній морській економічній зоні України. Про це повідомляє прес-служба ДПСУ.

В даних акваторіях тількиУкраїна і її народ мають виключні права на розвідку, добування і керівництво всіма природними ресурсами даного регіону.

Вказана платформа, яка належить ДАТ "Чорноморнафтогаз", була незаконно захоплена Російською Федерацією під час анексії Криму у 2014 році.

"Дана діяльність пов'язана з продовженням РФ незаконних розвідувально-бурових робіт на морському шельфі України, що є грубим порушенням норм Конвенції ООН з морського права та Закону України "Про виключну (морську) економічну зону України"", - зазначається у повідомленні прикордонників.

Екіпажам буксиру та СПБУ "Сиваш" було наголошено про виявлені порушення та відповідальність за незаконне здійснення будь-якої діяльності у цій зоні. При обстеженні району родовища на бурових установках та платформах прикордонники зафіксували перебування озброєних осіб.

За фактами порушення міжнародного Морського права та законодавства України поінформовано зацікавлені Міністерства та відомства. Наразі Міністерство закордонних справ України готує ноту, яка буде офіційно доведена російській стороні.

Нагадаємо, Росія заявила, що перекине до Криму зенітну ракетну систему С-400 "Тріумф" "для посилення вогневої потужності і зміцнення обороноздатності Росії на південному напрямку".

Повʼязані теми:

Наступна публікація