Росія погрожувала Варфоломію через створення ПЦУ - Порошенко

Росія погрожувала Варфоломію через створення ПЦУ - Порошенко

Фото: Сайт президента України

Президент України розповів, що Кремль тиснув на Вселенський патріархат

Російська Федерація прямо погрожувала Вселенському патріарху Варфоломію та церкві через надання Томосу ПЦУ.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час богослужіння за нагоди отримання Томосу про автокефалію у Вінниці.

Порошенко подякував Варфоломію за стійкість та пригадав що РФ чинила шалений тиск на Константинополь.

"Його Всесвятість (прим. Вселенський патріарх Варфоломій) зробив це ( прим. надав Томос) незважаючи на шалений тиск з боку Російської Федерації — країни-агресора, прямі погрози, погрози йому, погрози церкві, він це зробив"- сказав він.

Також президент зазначив, що Вселенський патріарх був дуже здивований оперативним рішенням Об'єднавчого собору українських церков, під час якого присутні на ньому ієрархи ухвалили спільне рішення про створення в Україні єдиної Православної церкви. За словами Порошенка, той думав, що рішення було заготовлене раніше.

Остаточно оформлений: всі члени Синоду Вселенського патріархату підписали Томос про автокефалію

Остаточно оформлений: всі члени Синоду Вселенського патріархату підписали Томос про автокефалію

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Дніпропетровській області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація