Росія погрожувала збити літак Турчинова, якщо він полетить у Крим

Росія погрожувала збити літак Турчинова, якщо він полетить у Крим

Фото: УНІАН

Напочатку анексії тогочаний в.о. президента мав особисто відвідати півострів.

На початку анексії Криму Росією в 2014 році тогочасний в.о. президента України Олександр Турчинов планував особисто відвідати Крим, однак представники РФ дали йому зрозуміти, що до Симферополя він не долетить.

Про це в інтерв'ю російському телеканалу "НТВ" заявив член Ради безпеки РФ, повноважний представник президента РФ у "Кримському федеральному окрузі" Олег Белавенцев.

За його словами, Турчинов планував летіти у Крим із спецназом.

"Він збирався вилетіти сюди (у Крим – ред.) двома бортами: на одному сам, на іншому - підготовлена група спецназу. Але тут ми приймали рішення, нам ніхто не заважав, повідомили: якщо перетне кордон, ми його зіб'ємо", - заявив Белавенцев. 

Також він звинуватив Турчинова в тому, що той "особисто намагався розв'язати громадянську війну в Криму", "направляв на півострів емісарів, які намагалися схилити керівників Криму, в тому числі голову Верховної ради, до невиконання своїх обов'язків, депутатам розсилали СМС з погрозами". 

Нагадаємо, в розсекреченій стенограмі засідання РНБО від 28 лютого 2014 року йдеться, що його учасники вели бурхливу дискусію, чи слід вводити воєнний стан і оголошувати війну з Росією під час анексії Криму. Раніше ЗМІ повідомляли, що з цією ініціативою виступив і був єдиним, хто її підтримував, тодішній в. о. президента України, один з лідерів політичної партії "Народний фронт" Олександр Турчинов. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк тоді висловив переконання, що запровадження воєнного стану – це оголошення війни Росії. А Юлія Тимошенко наполягала, що Путін у Криму хоче реалізувати абхазький сценарій і приводила приклад Саакашвілі, який тоді "повівся на його провокації і програв".

Проте колишній перший заступник Генпрокурора Микола Голомша заявив, що стенограма неповна й містить купюри, зокрема, і його виступу, в якому він закликав вводити воєнний стан. Крім того, як заявив у коментарі ZN.UA Микола Голомша, Турчинов був не єдиним, хто виступав в РНБО за воєнний стан під час анексії Криму. Голомша наголошує, що також пропонував ввести надзвичайний стан. "Я говорив про те, що треба для початку ввести надзвичайний стан, а потім і воєнний".

Повʼязані теми:

Наступна публікація