Росія тисне на Константинополь. В УПЦ КП звинуватили РФ у перешкоджанні оголошенню автокефалії

Росія тисне на Константинополь. В УПЦ КП звинуватили РФ у перешкоджанні оголошенню автокефалії

Фото: УНІАН

Київський патріархат висловлює протест.

Росія та проросійські сили в Україні намагаються тиснути на Константинопольський патріархат та низку інших помісних церкв для перешкоджання визнанню автокефалії Української Православної церкви.

Про це йдеться у зверненні Синоду УПЦ Київського патріархату.

"Натомість відомими є численні факти політичного і державного втручання з боку Російської Федерації та прокремлівських політичних сил в Україні у процес визнання з метою перешкодити йому. Через дипломатичні та інші канали в інтересах влади Росії та Московської патріархії здійснюється тиск на Константинопольський Патріархат, інші Помісні Православні Церкви", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що проросійські структури в Україні збирали підписи для того, аби "засвідчити небажання" підтримати створення Української Помісної церкви.Таким чином без церковного розпорядження поширюють "підписні листи".

"Зважаючи на ці факти ми висловлюємо протест проти втручання Російської Федерації у церковні справи, проти використання прокремлівськими політиками свого впливу в керівних структурах Митрополії Московського Патріархату в Україні з метою перешкодити визнанню автокефалії", - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, Петро Порошенко офіційно прийняв звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо автокефалії від Предстоятелів православних церков України. Так, звернення передали Патріарх Філарет та Митрополит Макарій з підписами усіх архієреїв УПЦ Київського Патріархату та УАПЦ.

Єдина Помісна церква може з'явитися в Україні до святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі, тобто до кінця липня. 

Тим часом в УПЦ Московського патріархату ідею про автокефалію не підтримуюють. Мовляв, їм достатньо бути підпорядкованими Москві. 

22 квітня стало відомо, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві

Повʼязані теми:

Наступна публікація