Російські дипломати намагалися провезти через український кордон команду затриманого судна "Норд"

Російські дипломати намагалися провезти через український кордон команду затриманого судна "Норд"

Фото: Державна прикордонна служба України

Замість паспортних документів вони показали посвідки на повернення до РФ.

Команда кримського судна "Норд", яке було затримане в Азовському морі, спробувала покинути територію України через автомобільний пункт пропуску "Гоптівка" на Харківщині.

Про це 8 квітня повідомляє прес-центр Державної прикордонної служби.

Вивезти команду за межі України намагалися представники Генерального консульства РФ під прикриттям свого імунітету, зазначили прикордонники.

"Так, учора, близько 21-ї години, у пункт пропуску "Гоптівка" на виїзд з України прибули два автомобілі "Фольксваген" з дипломатичними номерами РФ. Під час прикордонного контролю особи, які їхали як пасажири, замість паспортних документів пред’явили посвідки на повернення до РФ. Співробітниками Держприкордонслужби під час перевірки встановлено, що власниками документів є члени команди судна "Норд", затриманого в Азовському морі, і що особи є громадянами України, тобто на паспортний контроль вони пред’явили документи, які не дають права для перетину кордону", - зазначено у повідомленні.

Їх повернули до України.

В Росії заговорили про відправку до Азовського моря військового флоту

В Росії заговорили про відправку до Азовського моря військового флоту

Нагадаємо, 25 березня в українських водах Азовського моря прикордонники затримали судно з окупованого Криму, яке займалося рибальством під прапором Російської Федерації. Риболовецьке судно "Норд" перебувало за 15 миль від Обитічної коси. Екіпаж з 10 людей займався ловом риби і встиг наловити більше 5 тонн морепродуктів. Після затримання з'ясувалося, що судно прописане на окупованій території, тобто в Криму, а у рибалок були паспорти Російської Федерації, видані в Керчі.

Український суд 30 березня заарештував судно "Норд". На членів команди були складені адміністративні протоколи, а капітану Володимиру Горбенку інкримінують "порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави" і загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Херсонський міський суд обрав Горбенку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці з правом внесення застави.

Федеральна служба безпеки РФ зі свого боку відкрила кримінальну справу за статтею російського Кримінального кодексу "Викрадення судна повітряного або водного транспорту або залізничного рухомого складу".

Повʼязані теми:

Наступна публікація