Україна і Росія можуть припинити авіаційну війну через великі збитки

Україна і Росія можуть припинити авіаційну війну через великі збитки

Фото: Getty Images

Сторони готові відмовитися від санкцій, бо вони надто дорого обходяться перевізникам.

Російські літаки порушують повітряний простір України. Пасажирські авіалайнери, які летять із південної Європи, час від часу перетинають український кордон, попри всі заборони, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

За кілька останніх днів липня повітряний кордон порушували, зокрема, літаки "Аерофлоту". У державному підприємстві з обслуговування повітряного руху підтверджують, що російські авіалайнери справді залітають в Україну. "Усі ці випадки пов'язані з обходом метеоумов небезпечних, все це передбачено протоколом. Із метою забезпечення безпеки польотів їм дозволяється проходити через повітряний простір України", - пояснив фахівець Олег Крижановський.

Безпека чи обхід санкцій: чому російські літаки порушують повітряний простір України

Безпека чи обхід санкцій: чому російські літаки порушують повітряний простір України

Кожного разу пілоти, перед тим як попроситися залетіти в Україну, пояснюють це грозою. Диспетчери можуть її не бачити на своїх радарах, але відмовити не мають права – безпека пасажирів передусім. Чи не намагаються пілоти таким чином просто зекономити з півтони пального, встановити дуже важко, погоджуються вони. "Лукавити може будь-хто. Питання, чи зможемо ми цю лукавість викрити. Якщо ми будемо думати, що це лукавість, і зробимо помилку, то потім нас ніхто не оправдає", - пояснює Крижановський.

Такі зальоти в Україну дивують представників українських авіакомпаній. Вони втрачають гроші, час та моторесурс на обліт країни-агресора. В середньому на годину довше летять в Азію, на Кавказ, але не дозволяють собі таких хитрощів. "У нас із Казахстану були кілька разів такі ситуації. Ми сідали в Одесі на запасному для дозаправки, тому що був сильний зустрічний вітер. Цього б узагалі не було, з Києва до Астани три з половиною години льоту було – тепер шість. І виходить, коли складаються ті самі метеоумови, ми робимо дозаправку – це божевільні гроші", - каже президент МАУ Юрій Мірошников.

Російські авіакомпанії також витрачають зайву годину на польоти у Грецію, Болгарію, Туреччину, Кіпр та Італію. Нещодавно міністр транспорту Росії уже натякнув журналістам, що він хоче відмовитися від санкцій, бо вони завдають великих збитків. У Києві кажуть, якщо Москва офіційно попросить – будуть це питання розглядати. Адже не Україна розпочала цю авіаційну війну.

Тим часом Росія порушує повітряний простір інших держав, і не тільки цивільними літаками. Британські винищувачі перехопили російські військові літаки в небі над Естонією у травні цього року. Естонія та Велика Британія є созниками по НАТО, тоді як РФ вважає цей військовий альянс своїм ворогом. 

Кореспондент ТСН Олександр Загородний

Повʼязані теми:

Наступна публікація