Російські спецслужби намагалися завербувати мешканку Львова: застосовували погрози і психологічний тиск

Російські спецслужби намагалися завербувати мешканку Львова: застосовували погрози і психологічний тиск

Скріншот з відео

Жінка повинна була збирати інформацію про військовослужбовців із західної України, а також переселенців.

Контррозвідка Служби безпеки України зафіксувала факт вербування мешканки Львова російськими спецслужбами. Жінку  затримали бойовики і намагалися завербувати під час того, як вона відвідувала своїх родичів в окупованому Донецьку.

"Встановлено, що львів’янка під час відвідування своїх рідних у тимчасово окупованому Донецьку була незаконно затримана бойовиками під приводом нібито перевірки документів. Після цього її доправили до так званого "МДБ ДНР" (Міністерство держбезпеки - ред.), де від неї вимагали згоди до конфіденційного співробітництва на шкоду державній безпеці України. Для цього бойовики застосовували психологічний тиск і погрози", – повідомили у прес-службі СБУ Львівщини.

Після повернення на підконтрольну українській владі територію жінка добровільно повідомила про факт незаконного затримання і спробу вербування. Вона розповіла, що мала збирати для спецслужб РФ інформацію про зв’язки членів родин переселенців, а також військовослужбовців із західної України.

Контррозвідка #СБУ встановила факт залучення львів’янки до негласної співпраці із спецслужбами РФ На Львівщині контррозвідка Служби безпеки України зафіксувала факт вербування нашої співвітчизниці представниками спецслужб РФ. Встановлено, що львів’янка під час відвідування своїх рідних у тимчасово окупованому Донецьку була незаконно затримана бойовиками під приводом нібито перевірки документів. Після цього її доправили до так званого «МДБ ДНР», де від неї вимагали згоди до конфіденційного співробітництва на шкоду державній безпеці України. Для цього бойовики застосовували психологічний тиск і погрози. За задумом кураторів, вона мала збирати для спецслужб РФ інформацію щодо зв’язків членів родин військовослужбовців Західної України, які приїжджають на територію Донецької області. Після прибуття на підконтрольну українській владі територію жінка добровільно повідомила Управління СБУ у Львівській області про факт незаконного затримання і спроби вербування. Служба безпеки України нагадує, що згідно з ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання.

Опубліковано Управління Служби безпеки України у Львівській області Неділя, 9 серпня 2020 р.

Як повідомили ZAXID.NET у прес-службі СБУ, 35-річна жінка – переселенка, уродженка Донецька. У Львові вона керувала невеликим підприємством, на якому також частково працювали переселенці, інформацію про яких вона і мала надавати спецслужбами. Також в СБУ зазначили, що задля безпеки жінки не можуть розповісти, скільки часу вона перебувала на окупованій території та коли відбулася спроба вербування.

До слова, згідно з ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України громадяни України звільняються від кримінальної відповідальності, якщо не вчиняють незаконних дій та добровільно повідомляють про спробу вербування і отримане завдання.

Нагадаємо, контррозвідка СБУ розповіла, як ФСБ вербує та позбувається агентів "ДНР" та "ЛНР".

Повʼязані теми:

Наступна публікація