Російський банк просить у Порошенка "дружнього врегулювання" щодо арешту його активів в Україні

Російський банк просить у Порошенка "дружнього врегулювання" щодо арешту його активів в Україні

Фото: УНІАН

Шансів перемогти у міжнародних судах у банків небагато.

Російський банк "ВЕБ" написав листа президенту України Петру Порошенку, прем'єру Володимиру Гройсману, керівнику МЗС Павлу Клімкіну, міністру економічного розвитку Степану Кубіву та главі Нацбанку Якову Смолію щодо арештованих в Україні активів "Промінвестбанку". 

Лист опинився у розпорядженні видання "Комерсант".

У листі йдеться про те, що Україна начебто порушила угоду про взаємний захист капіталовкладень з Росією, підписану 1998 року, коли заарештувала активи "Промінвестбанку", який належить "ВЕБу". Тому "ВЕБ" пропонує негайно зв'язатися і почати "дружнє врегулювання". 

Керівництво банку вказує, що Україна начебто вчинила "міжнародно-протиправні дії". Тільки за 2017 рік зафіксовано 43 акції проти відділень "ПІБу", а також 37 заходів проти банкоматів. Санкції проти російських банків призвели до погіршення економічного стану "Промінвестбанку". 

Також йдеться і про борги. "Укрзалізниця", як йдеться у повідомленні, є найбільшим боржником перед банком. Сума боргу - 153 мільйони доларів, а порушення термінів сплати складає три роки. 

Тепер "ВЕБ" вимагає від України компенсації збитків, завданих арештом активів, точна сума яких поки не визначена. У разі несплати керівництво погрожує Стокгольмським арбітражем. Проте юристи зазначають, що добровільно Україна навряд виплатить будь-які гроші російським банкам, а на перемогу в міжнародних судах шансів небагато. 

Нагадаємо, Апеляційний суд у Києві постановив накласти арешт на акції українських "дочок" російських банків: "ВТБ", "Промінвестбанку" та "Сбербанку" та заборонив їм ліквідовувати юридичні особи. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація