Росію викрили на брехні про "повернення" захоплених у Керченській протоці військових кораблів Україні

Росію викрили на брехні про "повернення" захоплених у Керченській протоці військових кораблів Україні

Українські кораблі є доказом військової агресії РФ.

Росія заявила Міжнародному трибуналу з морського права, що нібито повернула Україні всі захоплені у районі Керченської протоки військові кораблі.

Про це заявив командувач Військово-морських сил Ігор Воронченко, пишуть "Українські новини".

"Вони відповіли, що віддали кораблі і особовий склад. Вони офіційно доповіли суду", - розповів він.

На думку Воронченка, Росія не хоче повертати українські кораблі, оскільки вони є доказом військової агресії РФ і можуть бути використані у суді проти РФ.

"Ну ви уявляєте, якщо вони нам віддадуть катер "Бердянськ" із простреленою рубкою, що буде?" – зазначив командувач ВМС України.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з Одеси до Бердянська для створення нової бази ВМС в Азовському морі. Вранці того ж дня російський військовий корабель здійснив таран буксира "Яни Капу" недалеко від Керченської протоки. З екіпажу буксира ніхто не постраждав. Після цього російська сторона заблокувала прохід Керченською протокою. Українські кораблі простояли біля Керченської протоки до вечора 25 листопада і вирішили повернутися в Одесу. Після початку руху російські прикордонники почали переслідування українські судна, а після застосували зброю, напавши на них. Кораблі були захоплені, а 24 члени екіпажу взяті в полон. Кілька з них отримали поранення під час нападу

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня. Аналогічне рішення було ухвалене і в квітні, продовживши арешт морякам до середини літа 2019 року. У середині липня суд знову продовжив їм утримання під вартою до кінця жовтня. 

7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною та РФ у форматі "35 на 35". Літак з українськими бранцями приземлився у столичному аеропорту "Бориспіль", де на нього чекали рідні та близькі, журналісти і президент України Володимир Зеленський. Серед українців, які повернулися додому – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух, Микола Карпюк, українські моряки, захоплені росіянами у Керченській протоці та інші. Повний список усіх 35 звільнених українців - дивіться за посиланням

Натомість літак з росіянами був направлений до московського аеропорту "Внуково". Серед осіб, яких в рамках обміну направили до Москви, були колишній зенітник "ДНР" Володимир Цемах та звинувачений у держзраді керівник "РИА Новости Україна"  Кирило Вишинський. Цемаха, який є фігурантом справи про збиття рейсу MH17, перед обміном допитали нідерландські слідчі

Повний список, тих, кого Україна віддала Росії задля повернення своїх бранців, дивіться тут. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація