Розслідування справ Майдану на деякий час зупиниться через брак слідчих – Труба

Розслідування справ Майдану на деякий час зупиниться через брак слідчих – Труба

Євромайдан, Майдан, Буркут / Фото: УНІАН

Керівник ДБР пропонує змінити закон про відомство.

Розслідування злочинів, пов'язаних з масовими протестами у 2013-2014 роках на Майдані, тимчасово призупиниться.

Про це у колонці для "Української правди" повідомив глава Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба.

За його словами, це пов'язано із тим, что з 20 листопада усі справи, які раніше розслідувала прокуратура, перейдуть до інших правоохоронних органів, у тому числі до ДБР. Але в останньому "катастрофічно не вистачає слідчих", зазначив Труба.

"Проблема полягає ще в тому, що Закон України "Про Державне бюро розслідувань" обмежує кількість працівників, які можуть працювати в ДБР – 1500 людей по всій Україні разом зі слідчими, оперативниками та державними службовцями", – написав він.

Роман Труба розповів, що зараз на одного слідчого припадає понад 100 проваджень – а це злочини високопосадовців, правоохоронців, суддів, а також військові злочини. 

"Розслідувати справи Майдану буде окремий підрозділ, але сформувати його лише з чинних слідчих означає суттєво сповільнити розслідування в інших провадженнях", – зазначив керівник ДБР.

Труба пропонує народним депутатам швидко ухвалити зміни до закону про ДБР, скасувавши обмеження на чисельність працівників відомства. Також він пропонує запровадити спрощену конкурсну процедуру для слідчих ГПУ, які розслідують "справи Майдану". 

"З 1 листопада вже запрацювала Інвентаризаційна комісія, яка буде займатися передачею проваджень протягом трьох місяців – це предмет плідної комунікації з ГПУ. Але для того, щоб вони не стали валізою без ручки, потрібно терміново змінювати закон", – резюмував Труба.

Раніше повідомлялося, що розслідуванням злочинів, пов'язаних з масовими протестами на Майдані Незалежності під час Революції гідності, буде займатися підрозділ в структурі Державного бюро розслідувань. Матеріали в цих кримінальних справах відтепер підлягають інвентаризації. Проводити їхню перевірку буде спеціальна комісія, у складі якої також будуь представники ДБР. 

Слідство у справі розстрілів євромайданівців під загрозою

Слідство у справі розстрілів євромайданівців під загрозою

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Скандал навколо Труби
Наступна публікація