"Розтяжки" та електрошок". У Черкасах родичі б'ють на сполох через тортури в'язнів, правоохоронці все заперечують

"Розтяжки" та електрошок". У Черкасах родичі б'ють на сполох через тортури в'язнів, правоохоронці все заперечують

Фото: УНІАН

Правозахисники і родичі ув'язнених б'ють на сполох через кричуще порушення прав засуджених.

На Великдень, 28 квітня, у Черкаській виправній колонії №62 ув'язнені влаштували "п'яний дебош" внаслідок чого були травмовані чотири співробітники пенітенціарного закладу. За словами правозахисників, кілька ув'язнених дійсно напідпитку влаштували бійку з представниками адміністрації колонії, втім через це зараз страждають усі в'язні, навіть ті, хто участь у бійці не брав. За їхніми словами, наразі з ними жорстоко поводяться, ставлять на "розтяжки". Родичі кажуть, що до ув'язнених навіть застосовують електрошокери попередньо обливши водою, щоб посилити больовий ефект. Водночас, у прокуратурі області кажуть, що жодної інформації про тортури стосовно засуджених до них не надходило. 

ТСН.ua розбирався, що сталося у закладі і у яких умовах перебувають наразі місцеві в'язні.

З чого все почалося?

За інформацією Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України, 28 квітня під час проведення вечірньої перевірки засуджених у черкаській колонії окремі засуджені проявили групову непокору, здійснили напад та завдали працівникам установи тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Один із постраждалих працівників установи госпіталізований до лікарні у тяжкому стані. У зазначеному інциденті, кажуть у службі, брали участь близько 30 засуджених.

Про те, що кілька в'язнів дійсно влаштували бійку, кажуть і їхні родичі з правозахсниками, тільки з двома відмінностями - нібито хуліганів спровокували робітники колонії, а брали участь не 30 осіб, а втричі менше. Зокрема, жінка одного з засуджених Світлана К. розповіла, що близько 10 осіб було спровоковано співробітниками колонії і вони полізли в бійку. "Постраждали в результаті бійки чотири співробітники колонії: одному з них розбили голову, іншим зірвали погони. Після цього до колонії зайшли "люди в масках" (йдеться про групу швидкого реагування), в колонії ввели особливий режим. Багато ув'язнених, які не брали участь у "великодній бійці", у подальшому стали жертвами жорстокого ставлення з боку правоохоронців, зокрема, їх жорстоко б'ють, змушують стояти на "розтяжках" і застосовують електрошокери. При цьому, щоб посилити больовий ефект, укладених спочатку поливають водою", - розповідає Світлана.

Введення особливого стану

Від 3 травня в колонії введено режим особливого стану. Він триватиме 10 днів (до 13 травня) і передбачає, що протягом цього часу скасовуються побачення засуджених з рідними і близькими, їм неможливо передати передачі, припиняються відвідування установи представниками ЗМІ.

Цей захід було впроваджено з метою стабілізації ситуації на підставі вимог ст. 105 (Режим особливих умов у колоніях) Кримінально-виконавчого кодексу наказом центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції від 2 травня.

За словами жінки одного із засуджених Світлани, вони відрізані від зовнішнього світу. Крім того, за словами жінки, "хлопці в масках" повністю знищили побут в'язнів - викинули всі їхні особисті речі, зламали всі меблі. "Ув'язнені залишилися просто в тому одязі, в якому вони перебували. Наразі їх вже не б'ють, але чинять моральний тиск. Сьогодні заглушили зв'язок, з ними на зв’язок ніхто вийти не може. Це не говорить про те, що у всіх є мобільні телефони, але є якісь "виверти", вони намагаються дотелефонуватися нам і попросити допомоги. Вони просто стали заручниками цієї ситуації. Я не виправдовую тих хлопців, які полізли в бійку з представниками адміністрації, але чому повинні страждати всі?", - скаржиться жінка.

Її слова збігаються з тим, що ТСН.ua розповів правозахисник Олег Цвілий. Чоловік також стверджує, що в бійці брали участь 10-12 осіб, а про 30 людей повідомили навмисно, щоб "роздути" історію і ввести особливий стан. "Вони намагалися знайти цю кількість людей. Їх викликали в оперчастини, тримали людей "на розтяжках", били долоньками, мовляв, "зізнавайся, ти теж брав участь у цій бійці". Щоб збільшити трагедію, вони пишуть, що це бунт. Який це бунт? Звичайний конфлікт", - каже Цвілий. Він також говорить, що до рук ув'язнених потрапила горілка. "І це запитання до адміністрації установи, а як вона до них потрапила?", - каже він.

"Бунт у колонії": після масової бійки до ув'язнених у Черкасах доправили спецпризначенців

"Бунт у колонії": після масової бійки до ув'язнених у Черкасах доправили спецпризначенців

"Ми хочемо, щоб колонія запрацювала як раніше, щоб все повернулося на круги своя, призвідників карайте в законному порядку, вони вину визнають. Але не потрібно, щоб це відбивалося на інших людях", - додав чоловік.

Він також розповів, що призвідників конфлікту збиралися незаконно вивозити з колонії (втім, не уточнив, куди саме). За його словами, тоді, коли в колонії перебувало близько 250 спецпризначенців, у них залишився відеодоказ, як правоохоронцям дають вказівку нікого не бити, "оскільки під колонією перебувають журналісти і активісти з правозахисниками".

Правозахисник також надав ТСН.ua фотографії, які, за його словами, свідчать, що спецпризначенці дійсно влашутвали погром в стінах пенітенціарного закладу. 

Водночас в Державній кримінально-виконавчій службі стверджують, що в колонії був проведений загальний обшук "із залученням додаткових сил і засобів інших установ виконання покарання". "За результатами проведення обшуку було вилучено низку заборонених речей та предметів. Під час проведення зазначених заходів спеціальні засоби та фізична сила до засуджених не застосовувалися", - йдеться в повідомленні від 3 травня. 

У прокуратурі в коментарі ТСН.ua також розповіли, що жодних порушень до ув'язнених не зафіксовано. "Наразі порушень, про які ви говорите, ми не вбачаємо... У прокуратурі відсутня інформація, що завдавали якість тілесні ушкодження або застосовували електрошокер. Представники прокуратури, які відповідальні за цей напрям роботи, весь час перебувають в установі. В разі, якщо такі заяви будуть, ми будемо реагувати у передбачений законом спосіб", - зауважив заступник начальника Черкаської місцевої прокуратури Євген Троцько.

Кримінальні провадження 

Троцько окремо розповів, що черкаською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за статтею 392 ККУ – дії, що дезорганізують роботу виправних установ. "Наразі двом засудженим, які брали участь у груповій непокорі, оголошено про підозру у вчиненні вказаного злочину. Прокуратура також вживає всі необхідні заходи для того, щоб з’ясувати всіх учасників, які брали участь у груповій непокорі, і притягнути їх у разі наявності підстав до передбаченої законом відповідальності", - розповів прокурор.

ТСН.ua також намагався отримати коментар від Міністерства юстиції, втім, на момент публікації у відомства відповідь отримати не вдалося. У разі отримання будь-якої інформації від міністерства в майбутньому, її буде оприлюднено додатково.

Нагадаємо, в листопаді минулого року у Таджикистані внаслідок придушення бунту в колонії було вбито 13 в'язнів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація