Руйнівна вода. Під Києвом злива затопила школу без даху, яку "розкрили" для ремонту

Руйнівна вода. Під Києвом злива затопила школу без даху, яку "розкрили" для ремонту

Фото: ТСН.ua

В аварії винуватять підрядника, який зняв старий дах і вже кілька тижнів не може доставити металопрофіль для нової покрівлі.

Потужна злива, що прокотилася Києвом та областю 18 липня, затопила школу у Старих Безрадичах, яка декілька тижнів стояла без даху в очікуванні ремонту.

Батьки учнів у коментарі ТСН.ua поскаржилися, що ремонт у класах робили за власні кошти, він був завершений вже на 90%, а тепер всі стіни у підтьоках, а на підлозі стоять калюжі.

Винуватять у всьому підрядника (компанія "КСТ-Інвест"), який виграв тендер на капітальний ремонт школи - оновлення покрівлі та утеплення фасаду, загальною вартістю майже 2,5 млн грн. 22 червня підрядник отримав першу частину грошей та частково закупив матеріал.

Під Києвом злива затопила школу без даху

Під Києвом злива затопила школу без даху

26 червня працівники "КСТ-Інвест" розпочали ремонтні роботи з того, що зняли старе покриття школи, на чому і зупинилися. Затримку підрядник пояснив проблемами з поставкою металопрофілю для нового даху.

Тож два тижні школа стояла практично незахищеною перед негодою, аж поки 11 липня не пройшла перша злива. Встановлений на випадок дощів гідробар'єр (плівка) не витримав натиску води.

Заступник директора школи Світлана Микуляк розповіла, що першого разу протекло не дуже сильно - була лише одна пляма в коридорі.

"Вчителі і люди з села позбігалися і самі вичерпували воду. Підрядник нічого не робив, як і його працівники", - розповіла Микуляк.

Після інциденту працівники нарешті завезли частину матеріалу, проте його вистачило на вкриття лише незначної частини шкільного даху. Відкриту частину покрівлі додатково накрили плівкою, але й вона не витримала.

Злива, що вшкварила увечері 18 липня, залила шкільні приміщення до першого поверху. 

"Протекло аж до актової зали, що на першому поверсі. Там мокра стіна. Залило кабінет психолога, коридор. Комп'ютерний клас, який ми робили власними силами, у критичному стані. Залило водою і підсобне приміщення кабінету інформатики. Там інтерактивна дошка, телевізори, обладнання для Wi-Fi. Це усе непереносне", - нарікає заступниця директора Світлана Микуляк.

Вона додала, що жодного зв'язку з директором "КСТ-Інвест" Тарасом Дуднієм не було. Вчора йому не могли додзвонитися навіть чиновники з районного управління освіти.

Голова управління освіти Обухівського району Олексій Сукенніков підтвердив, що проблеми з підрядником виникли з самого початку.

"Наш районний технагляд, директор школи і я особисто просили підрядника не відкривати дах, тому що ми вже маємо подібну практику у Германівці (село в Обухівському районі, - ред.). Там так само відкрили дах, не завезли матеріал, і під час зливи вода намочила стелю кабінетів. Але підрядник запевнив, що гідробар'єр, який було покладено, витримає будь-які зливи, і постійно годував обіцянками, що металопрофіль завезуть з дня на день", - розповів Сукенніков.

За його словами, після останньої потужної зливи підрядник надав гарантійний лист, що відшкодує збитки школі. Швидше за все, це полягатиме у поточному ремонті класів, які отримали пошкодження. Саме таким шляхом вирішення проблеми пішли у Германівці, додав чиновник.

Щоправда, практика свідчить, що директор "КСТ-Інвест" щедрий на обіцянки, які не виконує. Зокрема, районному управлінню освіти було озвучено запевнення, що у четвер, 19 липня, до школи доставлять решту потрібного для покрівлі матеріалу і розпочнуть монтаж. Проте станом на 18:30 металопрофіль до школи не доставлено.

Згідно з контрактом, підрядник має завершити капітальний ремонт до 25 серпня. А кінцевим терміном відшкодування збитків в гарантійному листі вказане 15 серпня.

Нагадаємо, схожа ситуація сталася на Луганщині у селищі міського типу Білолуцьк. Щоправда, там буревій зірвав дах зі школи, а подальші дощі залили приміщення, з новеньким ремонтом.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація