Руйнівниця міфів: Супрун озвучила список антисептиків замість "корисного" перекису і застерегла від використання популярного "Мірамістину"

Руйнівниця міфів: Супрун озвучила список антисептиків замість "корисного" перекису і застерегла від використання популярного "Мірамістину"

Фото: Reuters

Коли немає під рукою менш агресивного засобу, можна використовувати етиловий спирт.

Якщо ви вже розчарувалися у перекису водню, але ще не знаєте, який засіб використовувати, щоб знезаразити рану - цей список для вас.

Саме так у Facebook розпочала свій допис в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, яка продовжує розвінчувати міфи про популярні серед українців медикаменти.

Якщо ви вже розчарувалися у перекису водню, але ще не знаєте, який засіб використовувати, щоб знезаразити рану - цей...

Опубліковано Уляна Супрун 19 березень 2018 р.

За її словами, у країнах з розвинутою системою охорони здоров'я наразі популярними є йодовмісні антисептики. До них, зокрема, входять сполуки, що містять йод та повідон. «Вони є менш агресивними, ніж спиртовий розчин йоду, тому не так сильно подразнюють ушкоджену частину тіла і мають гарне співвідношення ефективність/безпечність. До таких засобів відноситься 10%-й розчин повідон-йоду», - зауважує посадовець.

Повідон-йод допомагає загоєнню ран, має широкий антибактеріальний спектр, низький рівень резистентності, ефективний проти біоплівок та добре переноситься.

«Хлоргексидин 0,05%-розчин - сильний антисептик, який має широкий спектр застосування. Залежно від концентрації та форми випуску він може застосовуватися для догляду за порожниною рота, миття рук, очищення ран та передопераційної обробки ран та рук. Хлоргексидин добре знезаражує ушкоджене місце», - додала вона.

Фото: ТСН.ua

Мовляв, коли немає під рукою менш агресивного засобу, можна використовувати етиловий спирт. Найбільш ефективною є 70% концентрація. Важливо, що за невеликої концентрації етанол не має бактеріоцидного впливу, а 96%-ва концентрація менш ефективна за 70%-ву через особливість бактеріальної мембрани.

«Повідон-йод (10% розчин), хлоргексидин (0,05% розчин) та етанол(70% розчин) рекомендуються до застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я та присутні у Національному переліку основних лікарських засобів», - наголосила Супрун.

А ось популярний в Україні антисептик «Мірамістин« не має належним чином проведених клінічних випробувань і його необхідно використовувати з обережністю.

Перекис водню не загоює і не знезаражує подряпини – Уляна Супрун

Перекис водню не загоює і не знезаражує подряпини – Уляна Супрун

«Будьте обачливими у виборі засобу та при серйозних травмах обов’язково консультуйтеся з лікарем. Зважайте, що перед тим як обробляти рану її необхідно промити під проточною водою.
Потім нанесіть засіб, що знезаражує та накладіть стерильну пов’язку або пластир», - резюмувала чиновник.

Ще більше вражає міф про аскорбінку. Супрун розповіла, що коли ми намагаємося втрутитися в роботу імунної системи, наприклад, надлишком вітаміну С або ж імуномодуляторами без призначення лікаря, це не допомагає імунітету ставати потужнішим. Навіть може зашкодити.

Повʼязані теми:

Наступна публікація