Садовий заявив, що сміттєпереробний завод у Львові з'явиться через два роки

Садовий заявив, що сміттєпереробний завод у Львові з'явиться через два роки

Фото: УНІАН

За його словами, краща ситуація з підготовкою лише в Харкові.

Сучасного заводу з переробки сміття немає в жодному з українських міст. Про це заявив в інтерв’ю Zaxid.net міський голова Львова Андрій Садовий.

"Львів буде одним із перших, хто його збудує. Ми вже вийшли в другий етап. Європейський банк реконструкції та розвитку відібрав п’ять компаній, які ввійшли у фінал. І вони протягом наступних, думаю, двох-трьох місяців вже мають визначити одну компанію, яка, власне, і буде будувати завод. Місце виділено, документи є, кошти є, проектна документація вся готова. Пророблена титанічна робота", - заявив мер західноукраїнського міста.

У Києві планують побудувати сучасний сміттєпереробний завод

У Києві планують побудувати сучасний сміттєпереробний завод

З його слів, керівники інших міст країни вже приїздять знайомитися з досвідом Львова в цьому питанні. "Але поки що тільки Харків має позитивну динаміку. Правда, вони почали співпрацю зі Світовим банком ще набагато раніше, ніж Львів. І оце два приклади, які в Україні будуть позитивні. Інші міста ще навіть не порухалися", - пояснив Садовий.

Мер Львова розповів, що кошти Європейського банку будуть розподілені прозоро через тендери. "Це дуже серйозно, тому що в кінцевому випадку це бюджетні кошти, і нам треба буде за це розраховуватися – ну, за винятком 50 мільйонів євро, що нам дали грант. Тому такі процедури – так у цілому світі йде процес. Його не можна робити отак-от. Я також хотів би, щоби ми це збудували за один день", - пояснив він тривалість процесу.

Саме будівництво має тривати два роки від моменту початку, але можливо, що підрядники впораються навіть швидше. "Але підготовча робота дуже серйозна. Тим більше, ми повинні розуміти, що нам постійно створюють якісь перепони. Я думаю, що до кінця 2020 року завод мав би бути збудований", - наголосив Садовий.

Як повідомлялося, в Україні вже є закон про сортування сміття. Зараз він забороняє вивозити відходи на полігони. Їх потрібно переробляти, утилізувати, а викидати тільки те, що не тече, не смердить і не виділяє метан. Проблема тут полягає в елементарному - не скрізь встановлені сміттєві баки для окремих видів відходів - пластику і скла. А для того, щоб система сортування заробила, баки потрібні в першу чергу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація