Самогубство українського полярника: чому тіло чоловіка вже п'ять місяців не доправляють до України

Самогубство українського полярника: чому тіло чоловіка вже п'ять місяців не доправляють до України

Тіло українця наразі у Чилі.

Тіло українського полярника Василя Омеляновича, який наклав на себе руки на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді, вже п’ять місяців не можуть доправити до України. Проблема в ідентифікації тіла загиблого. Чилійська прокуратура вимагає від української сторони доказів, що тіло загиблого належить саме Василю Омеляновичу і лише тоді репатріюють тіло до України. Наразі українська сторона збирає докази. Смерть полярника — перша в історії української станції "Академіка Вернадського".

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Батько Василя Омеляновича Микола не стримує сліз. Каже: від дня смерті сина минуло п'ять місяців, а його тіло і досі на чужині.

"Доставити тіло — це єдина вимога, мені не треба страхування. Мені не треба нічого. Мені потрібно віддати тіло землі", — говорить чоловік.

34-річний Василь Омельянович — досвідчений полярник. Це була його п'ята експедиція на Антарктиду. На станції  Вернадського він працював кухарем. Всеволод, який був з ним в одній із ротацій, каже: Василь дуже відповідальний і готував по-домашньому. 

Полярника знайшли у зашморзі під час обходу станції. Чоловік вкоротив собі віку через особисті проблеми.

Вже 5 місяців в Україну не можуть доправити тіло українського полярника

Вже 5 місяців в Україну не можуть доправити тіло українського полярника

Півтора місяця тіло Василя Омеляновича зберігалося в холодильній камері на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді. Потім американським судном його доправили у Чилі, де воно залишається досі.

Керівник Антарктичного центру, з яким ТСН спілкувалася відеозв'язком, каже: усі експертизи про причини смерті є.  Але чилійські правоохоронці вимагають від української сторони доказів, що це тіло саме Василя Омеляновича.

"Треба формально встановити особу. Бо їм привезли тіло людини, і посольство сказало, що це громадянин України Василь Омелянович. Для чилійської прокуратури цього недостатньо. Вони мають отримати відбитки пальців, за якими встановлять особу, і з цього моменту дозволять транспортувати тіло до України", — говорить Євген Дикий, директор Національного антарктичного наукового центру.

У Державній міграційній службі зберігаються біометричні дані усіх, хто отримував біометричний паспорт. Але вони у формі цифрових кодів, які прочитати можна лише в Україні, пояснює заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Тож для зіставлення та ідентифікації треба отримати відбитки з тіла, яке зараз у Чилі.

"Якщо нам надішлють скани його відбитків пальців, то тоді ми можемо порівняти з тими даними, які зберігаються у нас. Чилійська сторона може зробити їх у морзі через фотографування чи сканування відбитків пальців трупа. Це питання дипломатів, але МЗС звернувся до нас і ми надали всю необхідну інформацію", — говорить Антон Геращенко.

Дипломати запевняють, що всі узгодження на завершальному етапі. Але коли ж все-таки тіло доправлять на батьківщину — не уточнюють. Родина Василя Омеляновича хоче поховати його у рідному Малині. У будинку полярника облаштували  куточок пам'яті. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація