САП та НАБУ повідомили про підозри у привласненні 1,2 млрд грн власнику та ексголові "VAB Банку"

САП та НАБУ повідомили про підозри у привласненні 1,2 млрд грн власнику та ексголові "VAB Банку"

Фото: НАБУ

Підозри відправили поштою.

Прокурори Спеціальної антикорупційної прокуратура разом із детективами НАБУ повідомили про підозру власнику та колишньому голові ПАТ "VAB Банк" у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту. Про це повідомляє пресслужба САП.

Зважаючи на те, що місцеперебування цих осіб не встановлено, вручення письмових повідомлень про підозру було надіслано поштою, а також вручено житлово-експлуатаційній організації за місцем реєстрації вказаних фігурантів провадження, тобто в порядку, визначеному ст. 135, 278 КПК України.

Дії цих осіб кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 КК України.

Своєю чергою, пресслужба НАБУ повідомляє, що тепер коло підозрюваних у заволодінні стабілізаційним кредитом, наданим НБУ, зросло до 10: восьми особам, серед яких чинні та колишні посадовці НБУ, ПАТ "VAB Банк" та низки приватних компаній, афільованих із власниками "VAB Банку" про підозру повідомлено 11-12 листопада.

"Слідство встановило, що в жовтні 2014 року ПАТ "VAB Банк", віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча "VAB Банк" не подав всіх необхідних для цього документів (як от програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення  впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, пристало на його пропозицію.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу Нацбанку, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених "VAB Банком". Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту "VAB Банк".  Це — на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів. За 40 днів потому, в листопаді 2014 року, НБУ визнав "VAB Банк" неплатоспроможним", - йдеться у повідомленні.

Стабалізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, "VAB Банк" не повернув.

Нагадаємо, 11 листопада, до офісу одного з найбільших комерційних банків України - "Райффайзен Банку Аваль" - прийшли працівники НАБУ, щоби начебто затримати голову правління фінустанови Олександра Писарука. Справа ніби стосується роботи Писарука в Національному банку, коли він був першим заступником тодішньої голови НБУ Валерії Гонтаревої. Правоохоронці розслідують рефінансування Нацбанком банку Олега Бахматюка.

Згодом у НАБУ, не називаючи прізвищ, повідомили про затримання сімох осіб.

"НАБУ та САП 11 листопада затримали 7 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України у 2014 році ПАТ "VAB Банк". Йдеться про колишніх та чинних посадовців Національного банку України, ПАТ "VAB Банк" та приватних компаній, пов’язаних із кінцевими бенефіціарами "VAB Банку". Попередньо дії затриманих кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України. Вирішується питання про повідомлення їм про підозру та обрання запобіжного заходу", - зазначили в НАБУ.

Згодом САП повідомила вісьмом особам про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України ПАТ "VAB Банк".

У столиці продовжують обирати запобіжні заходи затриманим банкірам

У столиці продовжують обирати запобіжні заходи затриманим банкірам

Повʼязані теми:

Наступна публікація