СБУ: екс-чоловік Подкопаєвої мав створити в Україні проросійську партію на замовлення ФСБ

СБУ: екс-чоловік Подкопаєвої мав створити в Україні проросійську партію на замовлення ФСБ

Фото: facebook/Тимофій Нагорний

Ця політсила мала взяти участь у виборах.

В СБУ заявили, що бізнесмен та громадський діяч Тимофій Нагорний мав створити політичну партію для просування інтересів Росії.

Про це під час брифінгу повідомив голова управління СБУ Києва та області Олег Валендюк.

"За завданням кураторів з ФСБ громадський діяч мав створити та розвити політичну партію як інструмент просування зовнішньополітичних інтересів РФ та елемент дестабілізації ситуації в Україні", – сказав він.

Зазначається, що політсила Нагорного мала взяти участь у виборах. Лобіювання інтересів Росії мало полягати зокрема у перешкоджанні вступу України до ЄС і НАТО та порушенні питання про надання російській мові статусу державної.

Як повідомили в СБУ, російська ФСБ завербувала Нагорного. Були продемонстровані відеозаписи, на яких бізнесмен нібито розповідає, як його затримали та вербували в Москві. Судячи із записів, він контактує з російськими спецслужбами від 2013 року.

У Службі безпеки розповіли, що викрити Нагорного вдалось завдяки тому, що до правоохоронців звернувся чоловік, якому запропонували за понад мільйон євро закрити кримінальні справи проти нього у Росії. Одним із посередників нібито мав бути Нагорний, також у цьому брали участь громадяни Росії.

2 і 3 жовтня двох росіян затримали у Києві під час передавання грошей - їм повідомили про підозру у замаху на шахрайство в особливо великому розмірі. Наразі їх арештували з можливістю внесення застави у розмірі 2,5 млн та 15 млн грн.

Окрім цього, ще одному росіянину оголосили підозру у шпигунстві на користь зовнішньої розвідки РФ. Йому обрали запобіжний захід - тримання під вартої без можливості внесення застави.

За словами представника ГУР МО Павла Яцюка, затримані в Україні два громадянина Росії мають адвокатські посвідчення РФ.

Нагадаємо, СБУ затримала бізнесмена Тимофія Нагорного, колишнього чоловіка гімнастки Лілії Подкопаєвої, 2 жовтня. Йому оголосили підозру у державній зраді, шахрайстві та замаху на злочин. Деталі справи у Службі безпеки поки не розкривають.10 жовтня соратники Нагорного принесли до банку заставу 528,6 тисячі гривень – таку суму як альтернативу утримання в СІЗО визначив суд. Близькі Нагорного стверджують, що цю суму зібрали силами багатьох активістів, громадських діячів та відомих особистостей, серед яких і Лілія Подкопаєва.

СБУ звинувачує екс-чоловіка Лілії Подкопаєвої у державній зраді

СБУ звинувачує екс-чоловіка Лілії Подкопаєвої у державній зраді

Повʼязані теми:

Наступна публікація