СБУ оприлюднила інформацію про 20 російських найманців, яких військові доправили воювати до Сирії

СБУ оприлюднила інформацію про 20 російських найманців, яких військові доправили воювати до Сирії

Фото: Reuters

Військове керівництво Росії заперечує, що перевозили найманців кораблем до Сирії.

В Україні під час спроби незаконного перетину кордону затримали колишнього російського військового, який під час допиту розповів, що найманців приватної військової компанії "Вагнера" переправляють до Сирії військово-морськими силами РФ.

Про це повідомили у прес-центрі Служби безпеки України. У Москві вже встигли заперечити цьому. Проте голова СБУ Василь Грицак наполягає, що РФ таки постачає бойовиків як на Донбас, так і в Сирію. На сайті СБУ виклали інформацію із фотографіями 20 громадян Росії, які стали найманцями.

"З посмішкою ознайомився з коментарем "багатограмотного" офіційного представника МО РФ щодо оприлюднених СБУ свідчень безпосереднього учасника переправлення найманців ПВК "Вагнер" до Сирії військово-морськими силами Росії. Хочу нагадати, що Служба безпеки України неодноразово надавала громадськості конкретні докази про злочини бойовиків так званої ПВК "Вагнер" як Донбасі, та і в Сирії. Чудово розумію, що ця інформація є дуже незручною для вищого військового та, мабуть, і політичного керівництва Росії. У зв’язку з чим МО РФ всіляким чином намагається "не бачити" російських "ихтамнетов", а ні в Україні, а ні у Сирії, ігноруючи як беззаперечні докази СБУ, так і чисельні викривальні матеріали журналістських розслідувань провідних світових ЗМІ", - зазначив Грицак.

Він говорить, що крейсер "Варяг" був використаний для доправки найманців-росіян із Владивостока до Сирії.

"Попри заяви Міноборони РФ про начебто непридатність крейсера "Варяг" для перевезення особового складу та техніки, СБУ на додаток оприлюднює список найманців ПВК "Вагнер", які були приховано доставлені з Владивостока до Сирії саме на цьому кораблі ВМФ РФ (мешканці Приморського краю, Амурської області та Республіки Саха-Якутія). Звертаю увагу, що як мінімум для двох найманців з цього списку (О. Крохун та П. Соломонов) плавання на "Варязі" стало "подорожжю в один кінець", - ідеться в заяві Грицака.

Фото: Служба безпеки України

Фото: Служба безпеки України

Фото: Служба безпеки України

СБУ готова надати російським силовикам детальніші дані про найманців, якщо ті їх "не знайдуть".

"У разі виникнення у МО РФ "труднощів" у встановленні конкретних паспортних даних та адрес проживання вищезазначених громадян РФ з числа "ихтамнетов" Вагнера для притягнення їх до кримінальної відповідальності за найманство, СБУ готова оприлюднити і цю інформацію для донесення правди до громадян Росії та ліквідації "необізнаності" вищих офіцерів МО РФ", - наголосив Грицак

Нагадаємо, раніше видання "Фонтанка" провело журналістське розслідування і дізналося, хто насправді воює на Сході України і в Сирії і які реальні цифри загиблих у результаті війни. Йдеться насамперед про "ПВК Вагнера". Батальйон "ПВК Вагнера" юридично не існує, тому що в Росії немає закону про приватні військові компанії або громадські організації, які можуть мати важке піхотне озброєння і бронетехніку.

Пізніше агентство Reuters опублікувало розслідування про російських найманців з групи "Вагнера", які воювали на Донбасі, а потім були вбиті під час боїв в Сирії.

Самого лідера найманців "Вагнера" заскочили на кремлівському прийомі 9 грудня. Повідомляється, що президентський прийом відбувся в Георгіївському залі Кремля, на нього були запрошені понад 300 військових і цивільних осіб, які "виявили особливу мужність і героїзм".  

Фото: ТСН.ua

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація