СБУ попередила виникнення надзвичайної ситуації на Запорізькій АЕС

СБУ попередила виникнення надзвичайної ситуації на Запорізькій АЕС

Запорізька АЕС / Фото: УНІАН

За невідповідну вимогам експертизу заплатили мільйони гривень. 

Співробітники Служби безпеки України завчасно попередили загрозу виникнення надзвичайних ситуацій на об'єкті підвищеної небезпеки – Запорізькій атомній електростанції. Про це повідомляє прес-служба силового відомства.

Оператинвиками була викрита багатомільйонна оборудка, здійснена під час проведення робіт з вивчення сейсмічної стійкості обладнання станції. Встановлено, що на початку 2016 року посадовці "ЗАЕС" уклали договір з приватною структурою на проведення робіт із виконання розрахунків сейсмічного впливу на обладнання та трубопроводи реакторних відділень двох енергоблоків атомної станції, за що заплатили 18 мільйонів гривень.

"Правоохоронці встановили, що технічні звіти про виконання розрахункового аналізу та визначення сейсмостійкості обладнання складені з численними порушеннями. Вони також не пройшли обов'язкову експертизу та узгодження в державній інспекції ядерного регулювання України. Незважаючи не це, посадовці атомної станції підтвердили виконання робіт та перерахували комерсантам понад 18 мільйонів гривень", - йдеться у повідомленні.

Експерти з'ясували, що розроблена підприємцями документація не відповідає державним вимогам і не дає об'єктивної оцінки сейсмічним загрозам обладнанню та трубопроводам станції.

"Подальша експлуатація устаткування ЗАЕС на основі неякісних розрахунків могла призвести до виходу із ладу енергоблоків і створює реальні передумови для виникнення екологічної катастрофи", - наголосили в СБУ. 

У рамках кримінальної справи одному з провідних інженерів станції повідомлено про підозру в скоєнні злочинів, передбачених статтями 364 та 366 Кримінального кодексу України.

Наразі триває слідство. 

Нагадаємо, раніше Чорнобильська АЕС зазнала масштабної хакерської атаки. Фахівцям станції довелося здійснювати радіаційний моніторинг промислового майданчика в ручному режимі. Технологічні системи працювали у звичному режимі. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація