СБУ проводить обшуки в редакції програми "Секретні матеріали". Заява 1+1 медіа

СБУ проводить обшуки в редакції програми "Секретні матеріали". Заява 1+1 медіа

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

У компанії заявили про порушення журналістської недоторканності та тиск.

Група 1+1 медіа підтверджує, що станом на 18:00, 5 лютого 2020 року, у приміщенні редакції програми "Секретні матеріали" відбувається обшук робочих місць журналістів офіцерами СБУ.

"Причини обшуку нам невідомі. Примітно, що за весь час існування незалежної України це перший обшук, який проводиться в 1+1 медіа. Ми можемо тільки припустити, що він пов’язаний з викривальною діяльністю програми. Зазвичай програма "Секретні матеріали" є джерелом важливої інформації. Ми обурені та стурбовані тим, що на порушення, які викриває редакція, реакції у більшості випадків немає, натомість журналісти самі стали заручниками своєї викривальної діяльності.

Аби не дати можливості політичним силам використовувати їхній ресурс для тиску на свободу медіа, ми звертаємося до журналістської спільноти із проханням не залишити цю ситуацію поза увагою та надати їй максимального розголосу, не допустити посягання на свободу слова в Україні, що напряму пов’язано із національною безпекою. Такі "візити" до редакції програми "Секретні матеріали" є повним порушенням журналістської недоторканності та тиском на незалежні ЗМІ", - йдеться у заяві.

1+1 медіа звертається до голови СБУ Івана Баканова з проханням прокоментувати ситуацію, чи відомо йому про причини проведення слідчих дій у приміщенні редакції "Секретні матеріали".

Сподіваємося, що вони достатньо "вагомі" та дійсно пов’язані з питаннями національної безпеки", - підсумовується у заяві.

Зазначимо, раніше народний депутат з фракції "Слуга народу" Олександр Дубінський, який раніше очолював програму "Гроші" прокоментував ситуацію.

"Маски-шоу організовано СБУ. Я виїжджаю на місце. Пропоную приєднатися журналістам і колегам-депутатам. Обшуки в ЗМІ соромився організовувати навіть Порошенко. Але лейтенант Баканов, мабуть, зовсім ід_от", - написав він.

Прямо сейчас на телеканале 1+1 по адресу Куреневская, 18 - идёт обыск. Маски-шоу организовано СБУ. Я выезжаю на...

Опубликовано Александром Дубинским Среда, 5 февраля 2020 г.

Згодом у трансляції на YouTube він заявив, що обшук відбувається в редакції програми "Секретні матеріали".

За його словами, шукають звукозаписувальний пристрій, яким нібито журналіст Євгеній Куксін записував очільника уряду Олексія Гончарука на нараді про економічну ситуацію в країні.

Нагадаємо, 15 січня на YouTube-каналі "Как обмануть президента" виклали два аудіозаписи. На них - нібито розмови під час наради в прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Вказано, ніби також записані голоси міністерки фінансів Оксани Маркарової, голови Нацбанку Якова Смолія, першої заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової, заступниці керівника Офісу президента Юлії Ковалів (заперечила, що то була вона). Голоси розмовляли про курс долара, а також інші економічні питання перед зустріччю із президентом Володимиром Зеленським. У розмові лунали образливі характеристики на адресу керівника держави - мовляв, він нічого не тямить в економіці.

Справжність цих записів не підтверджена. Подібна нарада в такому складі була місяць тому, в середині грудня, про що свідчить новина на сайті Нацбанку. Пресслужба Кабміну зазначила, що "не має інформації щодо справжності жодного аудіо- чи відеозапису, що розповсюджуються у мережі Інтернет. Інформація щодо заяви про відставку прем'єр-міністра не відповідає дійсності". DT.ua із посиланням на джерела пише, ніби це - перші дві із 14 частин запису. Мовляв, ці аудіоролики спеціально оприлюднили перед засіданням фракції "Слуги народу", аби були підстави оголосити недовіру уряду.

Під час засідання фракції увечері 15 січня депутати "Слуги народу" активно обговорювали питання недовіри Гончаруку після оприлюднення скандальних аудіозаписів. Це підтвердила також і депутатка Ірина Верещук. За її словами, було проведено сигнальне голосування про відставку Гончарука, однак вона не розповіла його результати. За даними ЗМІ, за недовіру прем’єру проголосували лише до 20 депутатів "Слуги народу".

Наступного дня, 16 січня,  YouTube-канал "Как обмануть президента" зі скандальними записами був видалений. Тепер залиті відео передивитися не можна, а замість них з'явився напис: "Це відео не доступне, оскільки користувач, який завантажив його, закрив свій обліковий запис YouTube". 

Повʼязані теми:

Наступна публікація