СБУ та ФБР викрили міжнародну групу хакерів на чолі з українцем, якого розшукував весь світ

СБУ та ФБР викрили міжнародну групу хакерів на чолі з українцем, якого розшукував весь світ

Фото: Associated Press

Злочинна група була причетна до кібератак РФ та контролювала 40% російського даркнету.

СБУ разом із Федеральним бюро розслідувань і таємною службою США блокували діяльність потужного хакерського угруповання, яке очолював українець Михайло Ритіков.

Про це стало відомо під час брифінгу тимчасового виконувача обов’язків голови СБУ Івана Баканова та т.в.о начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Миколи Кулешова.

Так, хакери від 2007 року з України надавали віртуальні послуги хакерам та іншим злочинцям, створюючи їм умови безперешкодного здійснення злочинів в інтернеті. Зловмисники використовували даркнет, приховану від звичайних користувачів частину інтернет-мережі. Там можливо анонімно придбати зброю, наркотики тощо.

Спецслужбовці встановили, що організатором  угруповання є українець, який свій перший хакерський досвід здобував у Москві в середині 2000-х. Вже у 2007 році він розпочав надавати свої послуги хакерам всього світу через українські мережі.

Обладнання Ритікова періодично знаходили українські, російські, американські правоохоронці, вилучали його, тимчасово припиняли діяльність, але хакерська група невдовзі продовжувала діяти.

В СБУ вважають, що хостинг використовувався серед іншого спецслужбами Росії для атаки об’єктів критичної інфраструктури України.

Як зазначається, одним з його найбільших клієнтів був Богачов, розробник програми Zeus для викрадення особистих даних користувачів та атак на банківські системи.

 На сьогодні угруповання нараховує близько десяти основних учасників та десятки поплічників, посередників у низці країн світу,  а також тисячі клієнтів. "Вони занепокоєні тим, що у руках спецслужб опинились сотні терабайт даних, які можуть стати доказами у сотнях кримінальних справ у всьому світі. За нашими оцінками, мова може йти про 40% російськомовного сегменту даркнет", - заявили під час брифінгу.

Лише в США стосовно Ритікова висунуто обвинувачень загалом на п’ятдесят років ув’язнення. ФБР його розшукує близько 10 років і готове затримати, якщо він потрапить до території США або країни, що зможе його екстрадувати.

В Україні організатору та ще одному учаснику угруповання оголошено підозру в у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 2 ст. 361 та ч. 3 ст. 301 Кримінального України, та обрано запобіжний захід – домашній арешт. 

На брифінгу заявили, що перелік статей буде розширений, а Ритікову загрожує до шести років "якщо добре попрацюють слідчі".

Нагадаємо, новітні технології дають людям доступ не лише до безмежних знань. Вони також криють у собі велику кількість загроз. Скільки даних зберігається про кожного з нас на персональному комп'ютері? Що можна довідатися про нас в Мережі? Проте, як виникли перші комп'юnерні віруси і хто їх створює - читайте у спецпроекті ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Наступна публікація