СБУ викрила "ботоферму", яка співпрацювала з РФ і "ДНР"

СБУ викрила "ботоферму", яка співпрацювала з РФ і "ДНР"

СБУ викрила "ботоферму", яка співпрацювала з РФ і "ДНР"

Фото: Служба безпеки України

Зібрані докази у спецслужбі називають беззаперечними.

У Києві припинено діяльність інтернет-злочинців, які намагалися дестабілізувати ситуацію в державі. Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

Там повідомляють, що протиправною діяльністю займалася група осіб. Вони організовували масову реєстрацію та подальше просування фейкових акаунтів у будь-яких сервісах інтернет. "Оперативники спецслужби встановили, що зловмисники активно надавали послуги російській стороні та особам, причетним до діяльності так званої "ДНР". Акаунти потім використовувались замовниками для встановлення та підтримання легендованих контактів з українськими громадянами, проведення незаконних фінансових операцій, пересилання через операторів поштового зв’язку товарів, вилучених із законного обігу", - розповіли в СБУ.

У спецслужбі також повідомили, що в Києві було вилучено спеціальне технічне обладнання для створення та забезпечення діяльності "ботоферм". Воно керувало масивом SIM-карт, віртуальними мобільними телефонами, розсилкою СМС-повідомлень тощо. "Ботоферма" також використовувалась організаторами для масового поширення деструктивних публікацій у соцмережах і месенджерах, розсилки неправдивих повідомлень про "мінування", а також інших дій, спрямованих на дестабілізацію суспільної обстановки в Україні", - наголосили у спецслужбі.

Правоохоронці акцентували увагу на міжнародному характері діяльності злочинного угруповання. "В роботі комплексу використовувались також SIM-карти іноземних мобільних операторів зв’язку, які у більшості країн можна придбати лише за наявності паспорту або за кураторства ФСБ РФ. У межах кримінального провадження проведено обшуки за місцем розташування спеціального технічного обладнання, під час яких отримано безперечні докази причетності конкретних осіб до протиправної діяльності. Триває слідство. Операція проводилась у ході виконання завдань з контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки", - підсумували в СБУ.

Раніше повідомлялося, що на адмінкордоні з анексованим Кримом СБУ затримала депутата "Єдиної Росії" Ігоря Кучерявого, який їхав до України за закордонним паспортом. Це політик, який активно підтримував анексію півострова, де організовував так звані загони самооборони. Від країни-окупанта має медаль "За повернення Криму". Кримськотатарські активісти стверджують, що до України він їхав, аби отримати закордонний паспорт – мовляв, із російським можливостей набагато менше.

Російське ГРУ стоїть за кібератакою на МЗС Чехії - місцеві ЗМІ

Російське ГРУ стоїть за кібератакою на МЗС Чехії - місцеві ЗМІ

Повʼязані теми:

Наступна публікація