СБУ викрила капітана, який зрадив Україну і переметнувся до російської розвідки — Грицак

СБУ викрила капітана, який зрадив Україну і переметнувся до російської розвідки — Грицак

Василь Грицак, глава СБУ / Фото: УНІАН

Військовий ЗСУ "здав" спеслужбам РФ майже 60 документів. 

СБУ викрила начальника одного з відділів озброєння Збройних сил України, який працював на розвідку РФ.

За даними українських спеслужб, капітана першого рангу завербували ще 2015 року. Про це розповів голова Служби безпеки України Василь Грицак, передає Укрінформ.

"Мені доповіли про викриття зрадника — начальника одного з відділів озброєння Збройних сил України. Наша військова контррозвідка встановила, що капітан 1 рангу був завербований Головним розвідувальним управлінням (ГРУ) Генштабу Збройних сил РФ у 2015 році. Він встиг передати російським кураторам майже шістдесят документів", — повідомив Грицак.

Очільник СБУ також зазначив, що російські спецслужби заплатили українському військовому за документи значну суму в доларах і "обіцяли "райскую жизнь" в Криму після виходу у відставку. Однак, йому не поталанило".

Грицак також додав, що деталі щодо цієї справи СБУ оприлюднить згодом.

Державна зрада: чому українські військові, що перейшли на бік Росії, повертаються додому

Державна зрада: чому українські військові, що перейшли на бік Росії, повертаються додому

За словами очільника СБУ, російськи спесцлужби регулярно намагаються вербувати українських військових. Однак, СБУ зокрема вдалося зірвати плани ФСБ та ГРУ Міноборони Росії зі створення агентурної мережі серед офіцерів військово-морських сил України.

При вербуванні російські служби використовували тиск на українських військових, а також на їхні родини. Очільник СБУ відзначив, що більшість офіцерів-моряків встояла під тиском та не погодилася на "співпрацю". Водночас військова контррозвідка СБУ професійно співпрацювала з тими, хто пішов на зраду, щоб не дозволити спецслужбам РФ отримувати важливу інформацію.  

Нагадаємо, СБУ опитала 1402 військовослужбовців, які стали жертвами тортур терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР". Більшість із них заявили, що до них застосовувалися тортури для примусу до переходу на бік ворога. Всього українська контррозвідка попередила 76 фактів вербовок бійців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація