Щеплення для України: як із запізненням розпочинають процес вакцинації та коли черга Зеленського

Щеплення для України: як із запізненням розпочинають процес вакцинації та коли черга Зеленського

Фото: Associated Press

У світі початок вакцинації був публічним і чи не в кожній країні перші щеплення робили під спалахами камер, а у вітчизняному МОЗ цей процес утаємничують і хто саме стане першим українським вакцинованим — тримають у секреті.

В Україні вакцинація від коронавірусної хвороби COVID-19 має початися вже від середи, 24 лютого. Перші щеплення зроблять вакциною Covishield. Цей препарат є розробкою Оксфордського університету та шведського концерну AstraZeneca, але виготовляють його на індійському підприємстві. До Києва у вівторок, 23 лютого, зранку прибуло 500 тисяч доз.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Транспортний літак з Індії прибув в аеропорт "Бориспіль". На його борту була перша партія вакцини проти COVID-19. Літак прилетів з індійського міста Пуна з зупинкою у Стамбулі.

На вивантаження сироваток був обмежений час. Хоча для Covishield не треба занадто мінусової температури, однак її ланцюг у +2 -8 градусів не можна переривати. В аеропорту чергували 11 рефрижераторів, які вже сьогодні повезли вакцини до регіонів.

Першими вакцини отримають 7 областей, які найближче розташовані до столиці.

Візит міністра охорони здоров'я Максима Степанова до Індії відбувався на тлі заяв про його відставку. Усі вихідні майже не було інформації, скільки і якої саме вакцини приїде до України. Очільник МОЗ досі не з'явився на публіці, хоча відомо що сьогодні в другій половині дня він повернувся до України. Під час свого індійського відрядження сам знімав завантаження вакцини і викладав відео у соцмережі.

Міжнародна компанія, через яку закуповували вакцину, переконує, що уряди багатьох країн особисто ведуть перемовини з виробниками вакцин від коронавірусу.

Вакцина Covishield ще вчора не була зареєстрована в Україні. Вже сьогодні зранку з'явилася інформація, що її офіційно можна використовувати. Виходить, що поки вакцина летіла, її зареєстрували вночі.

Covishield виробляється на індійському заводі Serum Institute of India за ліцензією британсько-шведської компанії AstraZeneca. Ця вакцина рекомендована ВООЗ для екстреного використання, незалежно від того на якому майданчику вона вироблена. Serum Institute of India — найбільший виробник вакцини у світі.

Вакцинальну кампанію Україна розпочинає з персоналу, який працює в COVID-шпиталях. Наразі це головна група ризику. На початку було відомого, що медиків будуть щеплювати американською вакциною Pfizer, яка мала безкоштовно надійти через міжнародний фонд COVAX. Однак ця вакцина не надійшла і лікарям пропонують Covishield. Відомо, що серед медиків небагато тих, хто хоче вакцинуватися проти коронавірусу. Хоча саме ці лікарі щодня найбільше ризикують своїм здоров'ям на роботі.

"Відсоток, можливо, не такий, як хотіло Міністерство охорони здоров'я. Попередній відсоток серед лікарів — 38%. Всі країни, які починали кампанію імунопрофілактики, також не мали великого відсотка. Це надалі наша робота", — заявив Віктор Ляшко.

Водночас, на нараді у президента, Ляшко повідомив, що багато медичних фахівців уже перехворіли на коронавірус, отримавши імунітет на найближчі місяці.

Ефективність вакцини компанії AstraZeneca — 70%. Для захисту від коронавірусу потрібно 2 дози з інтервалом у місяць. За бюджетні кошти до України з Індії завезуть 12 мільйонів доз Covishield.

Також в Україні зареєстрована і американська вакцина Pfizer. Однак не називають жодних дат її доставки, аби не наражатися на критику.

На початку вакцинальної кампанії проти COVID-19 в областях України працюватимуть поки одна-дві мобільних бригади. Далі їхня кількість буде збільшуватись.

Новини України: вакцинація від COVID-19 почнеться вже завтра

Новини України: вакцинація від COVID-19 почнеться вже завтра

Щеплення препаратом проводитиметься у два етапи. За словами глави держави Володимира Зеленського, логістика постачання вакцини до всіх областей України вже відпрацьована, і затримок не повинно бути.

"Вакцинація повинна розпочатися якнайшвидше, щойно регіони отримають перші партії. Але вона має бути добровільною – нікого не потрібно силувати, краще детально проінформувати людей про належну якість препарату", – наголосив президент.

Як уточнив головний санітарний лікар, на другому етапі, згідно з графіком, передбачена вакцинація військових.

"Володимир Зеленський підтвердив готовність отримати щеплення разом з військовослужбовцями як верховний головнокомандувач", - повідомили в Офісі президента.

У світі початок вакцинації був публічним і чи не в кожній країні перші щеплення робили під спалахами камер. У вітчизняному МОЗ цей процес утаємничують і хто саме стане першим українським вакцинованим — тримають у секреті.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація