Щеплення від міфів. Після масових захворювань на кір в Україні може спалахнути ще страшніша епідемія дифтерії

Щеплення від міфів. Після масових захворювань на кір в Україні може спалахнути ще страшніша епідемія дифтерії

Фото: УНІАН

В Україні щеплені лише 19% громадян.

32 тисячі українців захворіли на кір за неповних два роки. 6 дорослих і 12 дітей померли. Крім того, в Україні вже зареєстровано чотири випадки дифтерії. Інфекціоністи прогнозують, що це початок нового спалаху. Адже прошарок щеплених українців мізерний. Зворотній бік антивакцинального руху найкраще видно в інфекційних боксах. Саме туди і пішла знімальна група ТСН. Чи переконає побачене співачку Ірину Федишин, яка поки не наважуються щепити своїх синів, ідеться у спецпроекті "Щеплення від міфів", спільно з ЮНІСЕФ.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Ірина Федишин - відома співачка. Мама двох синів. Вона з тих, хто сумніваються, чи варто вакцинувати своїх дітей. Кашлюк, кір, дифтерія, паротит, поліомієліт, правець… Де на маленьку дитину з обмеженим колом контактів можуть чатувати приховані вбивці?

Її мама теж думала, що Надійка зі смертельними інфекціями перетнутися не може, тому і не щеплювала доньку. Це був звичайний сонячний день - брат з сестрою пішли до старої яблуні.

"Гуляли там з друзями, гралися, пішли за яблуками".

Надя легенько подряпала коліно об кору дерева. Далі - реанімація. Її руки прив’язані лікарняними простирадлами до ліжка. Правець спричиняє такі судоми, що м’язи ламають кістки. Її життя висить на волосині. Розгортається ціла спецоперація. Для Надії нелегально в Україну завозять сироватку. Дитину вдається врятувати.

"Вона заново вчилася ходити".

Після того, як вони ледь не втратили Надію, щепилася уся родина. За один день. Від усіх інфекцій.

"Краще ці щеплення зробити. Життя дитини важливіше. Не тільки від правця, а від усього. Тим паче, лікуватися немає чим".

Ірина Федишин поки що розмірковує, чи варто робити щеплення синам. Зокрема, вони не захищені від кору.

"Я думаю не робити від кору, дійсно не хочу".

Ірина вважає, що кір це легка недуга, бо сама перехворіла у дитинстві. Чи так це насправді?

У Львівській інфекційній лікарні одне відділення спеціально перепрофілювали лише для хворих на кір. В ізоляторі інфекційної лікарні - 5 боксів і вони вщент заповнені хворими на кір. Ірині з Олегом сюди не можна, бо син зіркової мами не щеплений від кору. Ми самі спробуємо потрапити в бокс і поспілкуватися з хворими.

Дві ін'єкції від кору в рік і шість років дають пожиттєвий імунітет у 95% щеплених.

У боксі - 8-місячна Мілана. Поруч Єва - 11 місяців, немовля втрачає зір.

"Тиждень тому вона взагалі очей не відкривала".

У Єви тяжкий перебіг кору. Можливі ускладнення. Найтяжче – енцефаліт – запалення мозку.

"Кожен переносить енцефаліт по-різному. Він залишає наслідки - може не рухатися нога, у когось не повернеться зір".

Ці діти не встигли отримати перше планове щеплення від кору – його роблять у рік. Їх мав захищати колективний імунітет. Але ж де йому взятися, коли навіть найближчі не вакциновані. Єву інфікувала нещеплена мама.

Щеплення від міфів: 32 тисячі українців захворіли на кір за 2 роки

Щеплення від міфів: 32 тисячі українців захворіли на кір за 2 роки

За статистикою ВООЗ, у світі щодня від кору помирає 400 дітей.

У Саші все сталося за лічені дні. Дівчинка вкрилася висипкою. Згодом не змогла говорити і вставати. Відмовили легені. Дитину ввели в медикаментозну кому. Ліків проти кору не існує. Звичайне щеплення могло зберегти Олександрі життя. Вакцинація не страхує на 100% від хвороби. Але щеплені діти не помирають і не мають тяжких ускладнень. Мати Олена каже, в селі не було вакцини, але й і вона недооцінювала важливість захисту.

"Щоб про вакцини хтось так проконсультував, ми не знали, що їх так необхідно. Ніхто не телефонував, нічого не казав. Ми не розуміли, наскільки це важливо. Тоді, коли наша Сашка попала в Мукачево, масово ходили щепитися у всіх селах. У нас у багатьох у карточках було написано, що були щеплені, але насправді цього не було", - каже жінка.

Після кожного смертельного випадку до кабінетів шикуються черги. Приходять навіть ті, хто раніше купив "липові" довідки.

"Батьки кажуть, немає щеплення, хочуть вакцинуватися. Ну, дозвольте, у вас написано в карті, що щеплені. Кажуть, що не пам'ятають і просять зараз, коли ажіотаж, прищепити дитину. Це є злочин, коли лікар, знаючи що людина не щеплена, дає їй довідку".

Так охоплення вакциною КПК серед дітей значно виросло. Але решту інфекцій батьки досі ігнорують. Епідеміологи кажуть, кір - мале лихо, справжнє почнеться зі спалахом дифтерії.

"Уявіть, що з дітей, народжених 2016 року, у нас тільки 19% від усіх новонароджених захищені від дифтерії. Якщо будуть випадки, як ви думаєте, наскільки легко буде поширюватися хвороба? Це тільки один рік. А у на таких років 10".

Востаннє дифтерія лютувала у 1990-х. Тоді захворіло 20 тисяч осіб, близько 700 померли. Інфекціоніст Андрій Сніцар рятував тоді хворих. Каже, пацієнт проходить 9 кіл пекла. Ризик смерті – надзвичайно високий. Дифтерія уражає нирки, серце, нервову систему.

Пані Зоя 28 років тому перехворіла на дифтерію:

"В мене одібрало руки, ноги, голос. Мене годували через трубочку".

Вона досі не готова показувати своє обличчя. Ця інфекція залишає слід на все життя.

"Точно параліч, а потім дало на серце, на нерви".

На порятунок від дифтерії є лічені години. Якщо сироватку ввести запізно - смерть. Для сотень тисяч нещеплених в Україні нині є лише 900 доз сироватки. Єдиний захист від дифтерії - це щеплення, вакцини є достатньо. Дорослі мають поновлювати захист кожні 10 років.

Ірина Федишин ще не готова щеплюватися сама або вакцинувати дітей, однак уважно слухає лікарів:

"Якщо говорити про мене, моя дитина вакцинована від всього можливого і так само. Чим більше розвинена країна, тим від більшої кількості хвороб вона захищає своє населення".

"Слухаєш лікарів, вони говорять правильні розумні речі, але якщо ти психологічно не готовий, твоє серце впирається і все. Мені важливо, що ви розказали також показово, що лікар вакцинований", - каже Ірина Федишин.

Чи означає це, що в свідомості зіркової мами сталися перші зміни, – дивіться вже завтра в ТСН.

Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація