Що чекає на водіїв Bolt, Uber та Uklon після нового законопроєкту про таксі: подробиці від Мінінфраструктури

Що чекає на водіїв Bolt, Uber та Uklon після нового законопроєкту про таксі: подробиці від Мінінфраструктури

Фото: Associated Press

Водіям треба буде оформити спеціальний патент, а для власників електромобілів буде знижка.

Після ухвалення нового законопроєкту про таксі водії-фізособи, які працюють на замовлення, мають оформляти спеціальний патент, який дозволить їм легально працювати.

Про це розповів очільник Директорату автомобільного та електричного міського транспорту Міністерства інфраструктури України Гамлет Погосян в ефірі телеканалу "ДОМ".

"У сфері перевезень пасажирів на замовлення - тобто це не класичні таксі, це як раз таксі Bolt, Uber, Uklon та інші - в основному працюють фізособи, звичайні рядові особи, не фізичні особи-підприємці, які не юридичні особи. Для того, щоб вони могли здійснювати цю діяльність законно, ми вводимо таке поняття, як "патент". Назвати це можна як завгодно, суть від цього не змінюється. Патент передбачає право на ведення подібного роду господарської діяльності ", - зазначив Погосян.

За його словами, водій зможе купити патент як на один рік, так і на один місяць. Його вартість на один рік становитиме рівень однієї мінімальної зарплати, яка встановлена ​​за станом на 1 січня поточного року. Якщо водій захоче придбати патент лише на місяць, то цю суму треба розділити на 12. Водночас для електромобілів вартість патенту буде вдвічі меншою.

"Насправді, ми створюємо умови, при яких люди б - а це сотні тисяч, які працюють в цій сфері незаконно і перевозять громадян, що є дуже відповідальним питанням, - працювали на законних підставах. Вибір у кожного громадянина буде або працювати на самого себе, купивши патент, або відкрити фірму і працювати як класична служба таксі ", - пояснив Погосян.

Як раніше пояснював голова Мінінфраструктури Владислав Криклій, за законопроєктом розділяються дві системи: традиційні ліцензійні перевізники або "класичні служби таксі" та неофіційні перевізники, які можуть придбати патенти. 

Перші матимуть низку переваг: зможуть їздити смугами для громадського транспорту, робити посадку-висадку там, де паркування заборонено, очікувати на острівцях для таксі, а також обслуговувати в зоні вокзалів та аеропортів.

Нові правила для таксі: легальними перевізниками пересуватися стане швидше

Нові правила для таксі: легальними перевізниками пересуватися стане швидше

Повʼязані теми:

Наступна публікація