Що думають про війну, державу та власне життя: серед українців провели масштабне опитування

Що думають про війну, державу та власне життя: серед українців провели масштабне опитування

Фото: УНІАН

Дослідження показало настрої та вподобання пересічних громадян перед виборами президента.

Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування, яке показало суспільні настрої та турботи громадян перед президентськими виборами.

Найголовніші проблеми України

Війна на Сході України залишається найважливішою державною проблемою в очах громадян – про це заявили 78% респондентів. Водночас про хабарництво та корупцію як загальнодержавну проблему говорять 55% респондентів, безробіття – 29%.

Рейтинг особистих проблем очолюють питання соціально-економічного характеру: підвищення цін й тарифів, а також низький рівень зарплат і пенсій особисто хвилюють більше половини респондентів. Питання війни на Сході, низький рівень медичних послуг, відсутність роботи є особистими проблемами  для кожного п’ятого.

Хто винен?

Дві третини опитаних українців однозначно покладають провину за складну ситуацію в Україні на колишнього президента Віктора Януковича. Окрім цього, 53% респондентів вважають винним Петра Порошенка, 51%, - колишнього прем’єра Миколу Азарова.

Щодо вини інших країн: Росію однозначно вважають винною 52% опитаних, а США – 21%. Стосовно ж провини українського народу загалом думки розділилися так: безперечно винним його вважають 9%, натомість 24% опитаних не бачать жодної провини.

Напрямок розвитку держави

Переважна більшість українців вважають, що справи в державі йдуть у неправильному напрямку. Таку думку висловили 76% опитаних, ще 13% – протилежну. 11% опитуваних вагаються з оцінками у цьому питанні.

Разом з тим лише 8% опитаних заявляють про покращення економічного становища їхніх родин за останні півроку. 60% навпаки говорять про погіршення, ще 30% - про відсутність змін.

Ставлення до реформ

Більшість українців незадоволені проведенням реформ в Україні. Так, жодна з ініціатив уряду не має підтримки хоча б третини населення. Найбільш критично громадяни оцінюють боротьбу з корупцією та медичну реформу – ними незадоволені 80% і 75% респондентів. Найменше нарікань викликають децентралізація та реформа поліції – ними задоволені 27% і 21% українців відповідно.

Електоральні вподобання

Якби парламентські вибори в України проводились найближчим часом, то до Верховної Ради пройшло б вісім партій. Так, переможцем парламентських виборів стала б партія Юлії Тимошенко "Батьківщина" з результатом у 14%. На другому місці була б партія Юрія Бойка "Опозиційний блок" - за неї готові проголосувати 8,8% громадян.

Далі йдуть "Громадянська позиція" Гриценка (8,7%), "Слуга народу" Зеленського (8,6%), "За життя" Рабіновича (7,9%) та "Радикальна партія" Ляшка (6,7%). Найменше місць у парламенті отримала б партія "Солідарність" чинного президента Петра Порошенка – 6,1% голосів.

Очікування щодо майбутнього президента

Близько 63% українців очікують від нового президента, насамперед, припинення військових дій на Донбасі, 49% хочуть бачити посилення боротьби з корупцією. Також до трійки найбільших очікувань від нового президента увійшло і відродження промисловості – цього хочуть 40% українців. Кожен третій очікує також підвищення соціальних стандартів, а кожен п’ятий – розвитку медицини.

Як зазначається, дослідження "В очікуванні президентських виборів: настрої українців" проводили від 14 до 24 червня 2018 року серед людей від 18 років.

Стверджується, що вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Усього в опитуванні взяли участь 2500 респондентів.

Юлія Тимошенко залишається лідером у перегонах за президентське крісло

Юлія Тимошенко залишається лідером у перегонах за президентське крісло

Повʼязані теми:

Наступна публікація