Що повинен вміти вчитель початкових класів. В Україні вперше затвердили стандарт професії

Що повинен вміти вчитель початкових класів. В Україні вперше затвердили стандарт професії

Фото: pixabay.com

Стандарт оприлюднили у реєстрі.

Міністерство соціальної політики затвердило професійний стандарт вчителя початкових класів закладу загальної середньої освіти. Його розробили спільно з Міносвіти.

У документі прописана загальна інформація про стандарт, навчання та професійний розвиток вчителя і конкретний перелік обов'язків.

Серед них планування і здійснення освітнього процесу, забезпечення і підтримка навчання, виховання і розвитку учнів в освітньому середовищі та родині.

Також віднесли до обов'язків рефлексію та професійний саморозвиток, проведення педагогічних досліджень.

Вчитель повинен надавати методичну допомогу колегам з питань навчання, розвитку, виховання й соціалізації учнів початкових класів закладу загальної середньої освіти, узагальнення власного педагогічного досвіду та його презентація педагогічній спільноті, оцінювання результатів роботи вчителів початкових класів закладу загальної середньої освіти.

Стандарт може використовуватися для оцінювання кваліфікації вчителя під час його прийняття на роботу, атестації чи сертифікації, присвоєння категорії тощо.

За інформацією Міносвіти, профстандарт стане основою для відповідного стандарту вищої освіти.

Раніше у селі Бугаївка, що на Рівненщині, звільнили виховательку Віту Черешньовську через фото у купальнику в соцмережі. Ця історія розлетілася Україною. Мовляв, та принижує й ображає весь колектив. Вона зазначає, що працівники дитсадка кілька років тому написали скаргу на неї в управління освіти, після чого завідувачка почала звільняти незадоволених, зокрема і Черешньовську. 

Яким має бути профіль вчителя у соціальній мережі

Яким має бути профіль вчителя у соціальній мережі

Повʼязані теми:

Наступна публікація